Ett nytt ansikte på Europa Direkt Sydskåne!

Bild på vår praktikant Johanna Weitekamp

I februari började en ny praktikant på Europa Direkt kontoret i Sydskåne. Här får Johanna svara på några frågor som beskriver vem hon är.

Kan du berätta lite om dig själv?

Mitt namn är Johanna Weitekamp, jag är 22 år gammal och jag bor samt studerar Europastudier i det blåsiga men mysiga Malmö. Denna termin sitter jag inte i skolbänken utan får delta i yrkeslivet hos EU:s representation i Sydskåne. Samtidigt som jag får praktisk erfarenhet och lär jag mig ett yrke som jag skulle kunna jobba med efter min examen inom Europastudier.

Varför just Europastudier och en praktik inom Europa Direkt verksamheten?

Såklart är jag superintresserad av Europa, EU, alla dess institutioner samt internationell politik. När jag flyttade till Stockholm 2017 upplevde jag själv vilka enorma möjligheter en EU-medborgare har. Min uppväxt och mina första 20 år tillbringade jag nämligen i en liten by utanför Hannover i Tyskland. Där tog jag studenten och var väldigt engagerad i ett livräddningssällskap. Jag assisterade simundervisning, var tränare för olika ungdomsgrupper och organiserade evenemang. Jag spelade cello i olika orkestrar och jobbade inom flyktingorganisationer som volontär.

Idag vet jag att möjligheten för mig att komma till Sverige har med den fria rörligheten för medborgare inom EU att göra. 2017 tyckte jag dock bara att det var supersmidigt att flytta någon annanstans. Ju mer jag lärde mig om de olika rättigheter jag har i Sverige desto mer fascinerades jag av EU och desto mer intresserad blev jag av hur det kom sig att jag kan göra nästan lika mycket som alla nationella medborgare i ett annat EU-land. Slutligen bestämde jag mig för att stanna kvar i landet jag förälskade mig i: SVERIGE. Dessutom lärde jag snart känna ännu en stor fördel med att vara EU-medborgare: jag får studera i vilket land jag vill på samma villkor som nationella medborgare. Jag studerade därmed en termin historia på Lunds universitet, innan Europastudier på Malmö universitet.

Vad har du för intressen?

Jag är engagerad i klimatförändringarna och en hållbar livsstil, jag tågluffar supergärna, jag tycker om att sjunga i kör och jag uppskattar solen oerhört mycket sedan jag bor i mörkret i Sverige (dvs. hälften av året).

Kan du berätta om något du ska göra inom det närmsta?

Jag är Junior Representative för EU-kommissionen i Sverige i år. Detta innebär att jag håller föredrag om EU.

Jag ser fram emot en fortsatt spännande termin på Europa Direkt! Det kommer att bli en mängd roliga och intressanta evenemang och jag ska ut och hålla föredrag i gymnasieskolor!

Vi på Europa Direkt Sydskåne hälsar Johanna VARMT välkommen till oss! 🙂