Tips kring vaccination för dig som ska resa i Europa i sommar

Har du tänkt resa i Europa under sommaren? Visste du att det är olika regler som gäller i EU:s olika medlemsländer? Här kommer lite tips kring vad som gäller för intyg och tester just nu i några av EU:s olika medlemsländer. I inlägget finns även länkar till olika hemsidor med mer information.

Sommaren står inför dörren, fler och fler blir vaccinerade mot Covid-19 och smittspridningen börjar gå ner i stora delar av Europa. Då ökar även det svenska intresset för resor utomlands.

Svenska Utrikesdepartementet (UD) avråder inte längre till utlandsresor till de flesta delarna av Europa. Dock kan situationen förändras snabbt om pandemiläget förvärras. Resenärer uppmanas att följa de regler som satts och att hålla sig uppdaterade. UD ber svenskar som tänkt resa att kolla upp vad som gäller för respektive land på deras hemsida: Startsida – Sweden Abroad eller i deras app UD Resklar. Det kan också vara bra att veta vilka restriktioner som gäller i det land som ska besökas. Vissa länder, t.ex. Spanien, har munskyddskrav både inom- och utomhus.

Här är exempel på vad som gäller vid inresa till några populära turistmål (informationen kan komma att ändras, gå in på länkarna för att dubbelkolla vad som gäller just nu):

Danmark: Covid-19: Lägesbild och reseinformation – Sweden Abroad

För resande från grannregionerna, där Skåne ingår, går det bra med ett PCR-test eller snabbtest som är högst 72 timmar gammalt – inga andra tester eller intyg behövs. Striktare restriktioner gäller för svenskar som inte är bosatta i någon av grannregionerna.

Grekland: Covid-19: Lägesbild och reseinformation – Sweden Abroad

För att få resa in i Grekland behövs ett av följande om man är över 6 år; ett godkänt vaccinationsintyg, ett negativt PCR-test som inte får vara äldre än 72 timmar eller bevis på att man har antikroppar (utfärdat av officiell myndighet eller laboratorium).

Spanien: Covid-19: Lägesbild och reseinformation – Sweden Abroad

Alla som reser in i Spanien måste fylla i en hälsodeklaration tidigast 48 timmar före ankomst om de kommer från ett högrisksland, vilket Sverige är. Alla över 12 år som reser måste visa upp ett certifikat som visar ett av följande; komplett vaccination senast 14 dagar före ankomst, ett negativt PCR-test eller antigen-test som inte får vara äldre än 48 timmar, eller ett bevis på antikroppar från myndighet eller labb.

Italien: Resa in i Italien från utlandet – Sweden Abroad

Italien har lite mer utförliga krav. Alla inresande över två år måste visa upp ett negativt PCR-test eller antigen-test som tagits de senaste 48 timmarna. Varje resenär måste även fylla i formuläret EU Digital Passenger Locator Form, som kan fyllas i digitalt här: EU Digital Passenger Locator Form (dPLF) (euplf.eu) eller i pappersform (Microsoft Word – Modulo rientro sintetico 05 marzo 2021_ENG .docx (esteri.it)). Du måste även anmäla dig till en behörig lokal hälsomyndighet i den region du tänker besöka. Italien tillåter även resenärer att resa in utan några av ovan nämnda intyg men då krävs obligatorisk självisolering och hälsoövervakning i tio dagar.

EU lanserar ett vaccinintyg som ska kunna användas i alla medlemsländer. Med EU:s kommande digitala vaccinintyg, Covidbevis (som tidigare hette det gröna beviset), ska resandet inom EU bli smidigare. Covidbevis är en kostnadsfri E-tjänst som kan användas för att intyga att man har vaccinerats, testats negativ eller tillfrisknat från covid-19. Den nuvarande planen är att ha tjänsten tillgänglig den 1 juli. Det du behöver är en svensk e-legitimation men även personer utan e-legitimation ska kunna få covidbevis i framtiden. Mer information finns på eHälsomyndighetens hemsida: Covidbevis • E-hälsomyndigheten (ehalsomyndigheten.se)