Upptäck framtiden: Insikter från EU Days Lund
Under min praktiktermin på Europa Direkt Sydskåne var jag, Denisa, med på EU Days Lund den 16–17 september. Det kändes fantastiskt att vara en del av ett av Sveriges ledande EU-forum som lockade omkring 450 engagerade deltagare. Det var många intressanta samtal om EU:s framtid. Under eventet fick jag uppleva flera insiktsfulla diskussioner, och blev särskilt imponerad av tre framstående talare.
Ylva Johansson, EU-kommissionär för inrikes frågor, Věra Jourová, vice ordförande för värden och öppenhet, och Björn Fägersten chef för Europaprogrammet vid Utrikespolitiska institutet gav mig nya perspektiv om EU-frågor.
Ylva Johanssons öppningstal om migration, säkerhet och EU:s framtid
När Ylva Johanssons femåriga mandat som EU-kommissionär med ansvar för inrikes frågor närmar sig sitt slut, reflekterade hon de utmaningar som väntar EU. Johansson, som snart efterträds av Jessika Roswall med en annan portfölj, talade om sina tidiga erfarenheter under migrationskrisen och underströk migrationens komplexitet i Europa. Med 3,5 miljoner människor som kommer in i EU och 2,5 miljoner som lämnar årligen, tillsammans med 380 000 illegala gränspasseringar och 1,1 miljoner asylansökningar under 2023, är migration fortfarande en stor fråga. Johansson lyfte fram organiserad brottslighet och sexuella övergrepp mot barn som fortsatt är en prioriterad fråga för EU. Samtidigt uttryckte hon en besvikelse över att den föreslagna lagstiftningen för att stoppa exploatering av barn ännu inte gått igenom, vilket var känslosamt för henne och för oss som lyssnade. Inför framtiden uppmanade hon kommande kommissionärer att inse att en välgenomtänkt plan effektivt kan hantera migrationsfrågor genom att bygga allianser, och motverka nationalism och den mansdominerade strukturen inom EU. Ylva Johansson avslutar med att ge ett personligt råd till sin efterträdare Roswall: ”besök alla medlemsstater för att bättre förstå deras unika utmaningar”.
Huvudtalare Věra Jourová betonar hur desinformation och AI påverkar demokratin
Efter tio år i EU-kommissionen talade Věra Jourová om desinformationens och artificiell intelligens (AI) påverkan på val och demokrati. Hon påpekade att historiska band till Ryssland och lägre utbildningsnivåer gör vissa länder mer sårbara för desinformation. TikTok har till exempel blivit en stor nyhetskälla för många, vilket ökar riskerna. Jourová hyllade den nyligen antagna AI-lagen, som ett steg framåt för att hantera dessa utmaningar. För att stärka demokratin betonade hon vikten av bättre kommunikation med medborgarna, att förbättra utbildningen, reglera digitala plattformar och bekämpa hatretorik samt inblandning från länder utanför EU. Jourovás råd till framtida kommissionärer att “ta på er de europeiska skorna, inte de nationella” och tjäna med ödmjukhet speglar Ylvas perspektiv på att prioritera det gemensamma bästa i det europeiska samarbetet.
Huvudtalare Björn Fägersten belyser det globala maktspelet mellan USA och EU
Björn Fägersten fokuserade på den globala arenan, särskilt det kommande amerikanska presidentvalet och dess konsekvenser för Europa. Han efterlyste en ny “transatlantisk överenskommelse” för att stärka samarbetet mellan Europa och USA. Dessutom lyfte han fram hur politiska förändringar i USA kan påverka världspolitiken i stor utsträckning. Fägersten betonade att ett omval av Trump skulle bland annat kunna leda till minskat stöd för Ukraina, vilket strider mot EU prioriteringar: att Ukrainas säkerhet är avgörande för vår egen. EU-kommissionens prioriteringar inför nästa mandatperiod understryker att den bästa investeringen i europeisk säkerhet är att investera i Ukrainas säkerhet. Flera talare under EU Days har också framhävt vikten av att fortsätta stötta Ukraina. Presidentperiod under Kamala Harris riskerar att innebära mindre europeiskt engagemang, och USA:s ökade fokus på konkurrensen med Kina kan ytterligare förändra prioriteringarna bort från EU. Hans slutsats: Europa måste förbereda sig för att förhandla strategiskt med USA, eftersom EU står inför konkurrens från globala stormakter som USA och Kina, särskilt inom teknik och ekonomisk säkerhet.
Andra höjdpunkter från EU Days i Lund
Det blev en livlig debatt under arrangemanget, organiserat av SIEPS som Annika Wäppling, chef för EU-kommissionens representation i Sverige modererade. Frågan om Sverige borde införa euron utforskades, där åsikterna var blandade. Huvudtalaren betonade att Sverige ännu inte är redo för att införa euron. Det fördes också framåtblickande samtal om Europaparlamentets och EU-kommissionens prioriteringar under den nya mandatperioden.
Det som jag, Denisa, tyckte var mest intressant var Věra Jourovás tal om hur desinformation och AI påverkar demokratin. Jourová, vice ordförande för Europeiska kommissionen, belyste hur digitala plattformar sprider desinformation som påverkar val och samhällsdebatter. Hon nämnde specifikt att Frankrike, Polen och Tyskland har drabbats hårt av rysk desinformation. I Frankrike var desinformation kopplad till de då kommande olympiska spelen, medan Polen påverkades av falska påståenden om ukrainska flyktingar. Tyskland, å sin sida, har fått stå ut med felaktig information om migration och den gröna given. Jourová talade om den nya AI-lagen som kräver vattenstämpling av AI-genererat innehåll, och underströk vikten av att digitala plattformar modererar innehåll, att experter behövs för faktakontroll samt att föräldrar och lärare måste samarbeta för att utbilda barn om nätets risker. Hennes tal var mest intressant eftersom det belyste konkreta exempel på desinformationens påverkan och gav insikter om hur lagstiftning och ansvarstagande kan skydda demokratin.
På lite samma tema som Veras tal, var ett av det mest insiktsfulla seminariet under EU days enligt mig, Adam, The Battle for Truth: Addressing Disinformation in EU Election Coverage. Där diskuterades viktiga lärdomar från EU-valet och hur olika organisationer arbetar för att motverka desinformation. I en tid där desinformation och digitala påverkanskampanjer utgör allt större hot mot demokratin, är det av yttersta vikt att dessa frågor tas på allvar. År 2024 har blivit känt som ett supervalår, med ett flertal val runt om i världen, inklusive valet till Europaparlamentet som hölls i juni.
Saman Nazari, ledande analytiker och nätverkskoordinator mot desinformation på Alliance4Europe, presenterade exempel på desinformation som identifierats under valkampanjen. Dessa inkluderade ryska aktörer som använde fejkade webbplatser. Dessa är nästan identiska med legitima sidor, men sprider falska påståenden på ett sätt som verkar trovärdigt. Även reklamkampanjer på sociala medier som svartmålade den franska regeringen förekom.
Siri Bugge Christiansen, faktagranskare och journalist på Logically Fact, belyste också hur sociala medier har använts för att sprida felaktig information om EU. En kampanj påstod till exempel att EU planerar att förbjuda kebab. Bakgrunden är att Turkiet ansökt om att EU-Skydda sin dönerkebab. Detta skulle alltså inte leda till något förbud av kebab i EU. Seminariet gav en spännande inblick i, och belyste det avgörande arbete som utförs för att bekämpa desinformation och säkerställa en informerad allmänhet inför de kommande valen.
Sammanfattningsvis gav EU Days i Lund en omfattande överblick över de mest angelägna frågorna som EU står inför idag, och erbjöd insiktsfulla samtal om den framtida inriktningen för europeisk politik och de utmaningar som väntar. Att få ta del av alla intressanta föreläsningar, diskussioner och seminarium under EU-days var verkligen inspirerande.