Aktuella utlysningar 2025

Alla som bor i EU:s medlemsländer kan söka EU-finansiering. EU-budgeten hjälper såväl företag, lantbrukare, kommuner, studenter, forskare och icke-vinstdrivande organisationer. Vilket program som gäller för din ansökan beror på ditt projekt. På denna sida lyfter vi upp olika typer av aktuella utlysningar.

Tycker du att det är svårt att hitta rätt? Många av EU-programmen har stöd till dig som vill söka finansiering. Den svenska myndighet som håller i programmet och förmedlar programmet har ofta utbildningar och stöd i att söka. Ibland kan du söka finansiering för att göra en större ansökan.

Tips – Rural toolkit! Till er som är intresserade av EU:s finansiering och stödmöjligheter för landsbygdsområden. Rural toolkit är en guide för EU:s finansiering för landsbygdsområden. Här finns praktisk information, exempel och direkta kopplingar till befintliga system för att hitta de lämpligaste EU-finansieringsmöjligheterna. Verktyget är till för att vägleda lokala myndigheter, institutioner och intressenter, företag och privatpersoner att identifiera och dra nytta av befintliga EU-fonder, EU-program och andra finansierings- och stödinitiativ som främjar utvecklingen på landsbygden. Läs mer om verktyget Rural toolkit (europa.eu)

Tips – Allt samlat på en sida för stöd och bidrag till miljöåtgärder! Länsstyrelsen Skåne har tagit fram en sida som kan underlätta för dig som funderar på att söka statligt och EU-stöd och bidrag till åtgärder och insatser inom miljöområdet. Här finns länkar till webbplatser samlat med mer information om olika ekonomiska stöd och bidrag till miljöåtgärder. Läs mer Ekonomiska stöd till miljöåtgärder | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se)

Tips – Navigeringsverktyg för dig inom kulturella och kreativa näringar! Hitta finansieringsmöjligheter för dig inom de kulturella och kreativa näringarna utifrån din sektor och organisation, samt beroende på vilken typ av stöd du söker: Hitta finansieringsmöjligheter inom kultur och kreativitet – Culture and Creativity (europa.eu)

Kontakta oss om du har frågor och funderingar kring hur du kan söka finansiering för just ditt projekt eller din verksamhet.

Nedan står först ansvarig myndighet, därefter respektive fondprogram, följt av tema och kort beskrivning av aktuella utlysningar samt länk till mer information.

Affärsutvecklingscheckar

Affärsutvecklingscheckar ska bidra till att öka konkurrenskraften för skånska företag – och i förlängningen göra det möjligt för företagen att nyanställa. Företag kan beviljas stöd mellan 50 000 och 250 000 kronor och måste själva gå in med en lika stor summa som de beviljas i stöd. För att bli beviljat 100 000 kronor måste alltså företaget själv bidra med 100 000 för en total projektbudget om 200 000 kronor. Affärsutvecklingscheckar finansieras av EU-medel från Europeiska regional utvecklingsfonden.

Digitaliseringscheckar

Syfte att främja en hållbar tillväxt och stärka konkurrenskraften i företag och därmed främja en hållbar regional utveckling. Projektet ska vara nivåhöjande, gälla utveckling utöver den vanliga verksamheten och ska stötta en ökad effektivitet eller tillväxt i företaget.

När? Utlysningen är öppen.

Läs mer: Digitaliseringscheckar – Utveckling Skåne

Hållbarhetscheckar

Syfte att främja en hållbar tillväxt och stärka konkurrenskraften i företag och därmed främja en hållbar regional utveckling. Hållbarhetscheckar kan användas för insatser som möjliggör företagets omställning till en grön och koldioxidsnål ekonomi genom digital utveckling, nya affärsmöjligheter, utvecklade affärsmodeller och innovationer.

När? Utlysningen är öppen.

Läs mer: Hållbarhetscheckar – Utveckling Skåne

Internationaliseringscheckar

Syfte att främja en hållbar tillväxt och stärka konkurrenskraften i företag och därmed främja en hållbar regional utveckling. Som skånsk företagare kan du få upp till 250 000 kronor för att förbereda en satsning på en marknad utanför Sverige. Internationaliseringschecken kan användas till att undersöka och förbereda en eller flera nya marknader, för att hjälpa dig att bredda din verksamhet internationellt. Checkarna kan exempelvis användas till köp av externa tjänster, projektanställningar för att ta fram marknadsanalyser eller juridisk hjälp för att vara väl förberedd inför en internationell satsning.

När? Utlysningen är öppen.

Läs mer: Internationaliseringscheckar – Utveckling Skåne

Interreg-programmen

Interreg-programmen finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med programmet är att uppmuntra städer och regioner från olika EU-medlemsstater att arbeta tillsammans och lära av varandra genom gemensamma program, projekt och nätverk.

Interreg South Baltic Programme – Södra Östersjöprogrammet 

Programmet är ett gränsregionalt samarbetsprogram inom europeiska regionala utvecklingsfonden. Programgeografin omfattar delar av Sverige, Polen, Tyskland, Danmark och Litauen och har fokus på att stärka en gemensam hållbar utveckling i södra Östersjöområdet, genom att utveckla regionens potential inom ”blå och grön tillväxt”.

Vad? Regual projects/genomförandeprojekt

När? 5/11 – 4/2 2025

Läs mer: 4th call for proposals – Interreg South Baltic

Vad? Small-scale projects/småskaliga project

När? 5/11 – 4/2 2025

Läs mer: 2nd Small-scale call for proposals – Interreg South Baltic

Finansieringsgrad? 80% av projektets kostnad.

Öppna svenska konsultationer varje fredag kl. 9-10 under utlysningen. Ingen anmälan krävs det är bara att ansluta sig till mötet.
Anslut till mötet nu (ej röda dagar eller ”klämdagar”).

Möjlighet att boka individuella konsultationer. Kontaktuppgifter finns här.

Läs mer: Interreg Södra Östersjöprogrammet – Utveckling Skåne

Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerak

Öresund-Kattegat-Skagerrak (ÖKS) är ett gränsregionalt samarbetsprogram inom Europeiska regionala utvecklingsfonden. Programgeografin inkluderar regioner i delar av Sverige, Danmark och Norge och möjliggör bland annat svensk-danska projekt inom Greater Copenhagen. EU-finansieringen har höjts från 50 till 60% i den nya perioden. Krav: två av tre länder, gränsregionalt mervärde och ska passa in i programmets insatsområde.

Insatsområde:

  • Grön omställning – energi/klimatanpassning/cirkulär ekonomi
  • Gränslös arbetsmarknad
  • Transporter och mobilitet

Vad? Huvudprojekt och förprojekt

Vem? Offentliga och privat icke-vinstdrivande partner

När? 13 /2 – 14/2 2025 (beslut maj/juni)

När? 18/8 – 12/9 2025 (beslut nov/dec)

Finansieringsgrad? 60 % av projektets kostnad.

Läs mer: Lär känna oss | Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak

Regionalfonden Skåne-Blekinge

Tillväxtverket ansvar för samordning, förvaltning och utveckling av genomförandet av Europeiska regionala utvecklingsfonden och Fonden för en rättvis omställning i Sverige inom ramen för den europeiska sammanhållningspolitiken.

Bidra till en grön omställning i näringslivet

Vem? Aktörer i Skåne och Blekinge som främjar innovation, och företagande, samt regioner, kommuner, idéburen sektor med flera.

Vad? Projekt och förstudier som ska skapa nytta i Skåne och Blekinge.

Finansieringsgrad? 40 % av ett projekts kostnader. Förstudier kan få maximalt 744 000 kr i EU-stöd.

När? 13/1 – 17/2 2025

Läs mer: Bidra till en grön omställning i näringslivet – Tillväxtverket

Stärk företags forsknings- och innovationsförmåga

Till er som vill främja en grön omställning i Skåne och Blekinge. Nu finns det EU-finansiering till insatser som ska bidra till energieffektivisering, öka produktion och användning av förnybar energi och stimulera en cirkulär omställning och förädling av sidoflöden. Små och medelstora företag är slutlig målgrupp för insatserna som genomförs.

Vem? Aktörer som främjar innovation och företagande, samt regioner, kommuner, universitet, utbildningsaktörer, idéburen sektor med flera.

Vad? Projekt och förstudier med syfte att stärka forskning och innovationsförmåga i näringslivet inklusive fysiska investeringar i Skåne och Blekinge.

Finansieringsgrad? Max 40 % av ett projekts kostnader. Förstudier kan få max 40 % och 744 000 kr i EU-stöd.

När? 13/1 – 17/2 2025

Läs mer: Stärk företags forsknings- och innovationsförmåga – Tillväxtverket

Bidra till att främja ett jämställt företagande

Till er som vill arbeta för att stärka små och medelstora företag med fokus på jämställt företagande och entreprenörskap. Finansiering går att söka för EU-projekt som ska skapa nytta i Skåne och Blekinge.

Vem? Aktörer som främjar innovation och företagande, samt regioner, universitet, kommuner, utbildningsaktörer, idéburen sektor med flera.

Vad? Projekt och förstudier med syfte att stärka företags konkurrenskraft. Projektet ska skapa nytta i Skåne och Blekinge.

Finansieringsgrad? Max 40 % av ett projekts kostnader. Förstudier kan få max 40 % och 744 000 kr i EU-stöd.

När? 13/1 – 17/2 2025

Läs mer: Bidra till att främja ett jämställt företagande – Tillväxtverket

Jordbruksverket

Jordbruksverket har flera spännande utlysningar inom bland annat samarbete, kompetensutveckling, innovation och FOU. Just nu är det framför allt projekt inom livsmedel och måltidsturism som är öppna för ansökan. Nedan följer några exempel på aktuella utlysningar och vill du veta mer om planerade utlysningar? Läs mer: Utlysningar och upphandlingar – Jordbruksverket.se

Leader Östra Skåne

Leader Östra Skåne arbetar med landsbygdsutveckling i östra Skåne genom att bevilja projektstöd. Verksamhet finansieras av medel från europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, den svenska staten och kommuner.

Ansökningsperiod: Löpande

Målgrupp: Aktörer som vill driva landsbygdsutveckling i östra Skåne (Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby, Perstorp, Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge).

Tema/Mål:

  • Ökad platsattraktivitet
  • Förhöjd idékraft
  • Ökad tillväxt och sysselsättning
  • Ökad kunskap och fler smarta lösningar för bättre miljö och klimat
  • Stärkt delaktighet och tillhörighet

Läs mer och ansök >>

Kreativa Europa

Creative Europe/Kreativa Europa är Europeiska kommissionens flaggskeppsprogram för att stödja kultur- och audiovisuella sektorer. Stödet syftar till att underlätta resor och utbyte för enskilda kulturskapare och kulturprofessionella. Kulturrådet och Filminstitutet ger rådgivning till svenska aktörer som vill ansöka och samverka internationellt inom programmet. Läs mer om Kreativa Europa på Kulturrådets hemsida >>

Music Moves Europe: LIVEMX

Culture Moves Europe: LIVEMX är ett stöd inom programmet som riktar sig till musiksektorn. Stödet är en del av satsningen Music Moves Europe och ska främja en mer mångsidig och hållbar musiksektor i Europa. Syftet är att hjälpa aktörer inom musiksektorn att utveckla och stärka sina färdigheter, förmågor, processer och resurser.

Vad? Stöd finns att söka för:

  • Musikexport
  • Livemusikscener
  • Digital cirkulation och engagemang.

Målgrupp: En offentlig eller privat organisation med status som juridisk person.

Ansökningsperiod: Senast 6/1 2025

Läs mer >>

Spridning av europeisk litteratur

Vad?  Detta stöd kan ges till projekt för att översätta, publicera, distribuera och marknadsföra europeisk skönlitteratur. litteratursektorn.

Projektet ska bidra till att uppfylla följande mål:

  • stärka den transnationella spridningen och mångfalden av europeisk skönlitteratur.
  • särskilt uppmuntra översättningar från mindre använda språk till engelska, tyska, franska, spanska och italienska.
  • att europeiska skönlitterära verk ska nå en ny publik i och utanför EU.
  • stärka litteratursektorns konkurrenskraft genom att uppmuntra europeiskt samarbete.

När? Senast 11/2 2025

Vem? Stödet kan sökas av aktörer inom litteratursektorn (ej enskilda personer) så som bokförlag, litterära agenturer, bokdistributörer, bokhandlare, bibliotek, litteraturfestivaler, bokmässor, organisationer eller nätverk som arbetar med översättning, litterära evenemang eller andra organisationer inom litteratursektorn.

Läs mer här: Spridning av europeisk litteratur

Journalistiska partnerskap

Vad? Utlysningen ska bidra till ett mer mångsidigt, oberoende och pluralistiskt medielandskap och främja kvalitetsjournalistik och mediekunnighet. Utlysningens två tematiska inriktningar:

  • Samarbete: breda internationella samarbeten inom nyhetsmedie- och journalistikområdet mellan minst tre aktörer
  • Mediepluralism: riktar sig till en eller flera medieaktörer och syftar till att stärka mediepluralism inom EU

Förväntade resultat oavsett inriktning:

  • Ökad innovation och kreativitet i affärsmodeller, journalistiska produktionsprocesser och distributionsprocesser
  • Ökat intresse för journalistik bland olika sociala grupper, språkgrupper och åldersgrupper
  • Ökad lönsamhet för professionellt producerat journalistiskt innehåll.

När? Senast 27/2 2025

Vem? Stöd till journalistiska partnerskap kan sökas av olika aktörer beroende på vald inriktning.

1.       Samarbete

Projekt med inriktning på internationella samarbeten ska drivas som ett konsortium bestående av en projektledare (lead partner) och minst två partner baserad i tre olika länder som deltar i Kreativa Europas sektorsövergripande programområde.

2.       Mediepluralism

Projekt med inriktning på mediepluralism kan drivas av en enskild aktör eller som ett konsortium bestående av en projektledare (lead partner) och minst en partner baserad i ett av de länder som deltar i Kreativa Europas sektorsövergripande programområde.

Läs mer: Journalistiska partnerskap

Medie- och informationskunnighet

Vad? Stöd för projekt inom medie- och informationskunnighet (MIK). Utlysningen ska bidra till att stärka EU-invånarnas kritiska förståelse för medier och medieanvändning. Medlen kommer att tilldelas projekt som bidrar till erfarenhetsutbyte, och till utveckling och användning av verktyg och material som bidrar till ökad medie- och informationskunnighet.

Målet är att motverka desinformation och falska nyheter (Fake News). Målet är också att utveckla innovativa, gränsöverskridande MIK-projekt inom Europa i ett ständigt föränderligt medielandskap. Nya metoder för att stärka medie- och informationskunnighet efterlyses, så väl som att rikta sig till olika ålderskategorier.

När? Senast 6/3 2025

Vem? Projekt inom medie- och informationskunnighet (MIK) kan sökas av en internationell projektgrupp, ett så kallat konsortium, med minst tre organisationer från minst tre europeiska länder som deltar i Kreativa Europas ramprogram. Ett konsortium behöver en koordinator och minst två partnerorganisationer.

Läs mer: Medie- och informationskunnighet

Horisont Europa

Horisont Europa är det europeiska ramprogrammet för forskning och innovation. Det ska bidra till FN:s hållbarhetsmål. Programmet har en budget på över 95 miljarder euro och håller på 2021–2027. Den svenska myndigheten som stöttar svenska aktörer som vill söka är Vinnova.

Ansökningsperiod: Löpande

Målgrupp: Organisationer inom näringsliv, offentlig sektor, forskningsinstitut, universitet, högskolor, företag, industri och civilsamhälle

Tema:

Söka finansiering från Horisont Europa >>

Hitta rätt finansiering från Vinnova >>

Ansök på EU-kommissionens hemsida >>

S+T+ARTS

S+T+ARTS är en plattform som bättre ska koppla samman teknik och konstnärlig praxis för att ta itu med EU:s utmaningar när det gäller sociala frågor, miljön och ekonomin. Programmet stöder utvecklingen av en mer kreativ, inkluderande och hållbar teknik genom samarbete mellan konstnärer, vetenskapsmän, ingenjörer och forskare. Det bygger på tanken att konst, vetenskap och teknik kan dra nytta av att dela perspektiv och öppna nya vägar för forskning och företag.

S+T+ARTS omfattar:

  • gäststipendier som fördjupar kunskapsutbyte och samarbete
  • akademier som ska överbrygga klyftan mellan konst och teknik genom utbildning
  • regionala centrum som ska bredda initiativet på lokal nivå
  • tematiska pilotprojekt och priser som stöder radikalt innovativ teknik som utvecklats i samarbete med konstnärer och som tar upp aktuella utmaningar.

Läs mer: S+T+ARTS Hungry EcoCities ○ Open Call 2 : Phase 2 > call for artists in the agri-food sector – S+T+ARTS

S+T+ARTS CALL FOR PROPOSALS CONSORTIUM – S+T+ARTS

Svenska ESF-rådet

Kompetensutveckling Sydsverige

Förstudie med syfte att skapa möjligheter för ett strategiskt förberedelsearbete, väl underbyggd kompetensplan inför kommande projektansökningar inom kompetensutveckling. 

Målgrupp: Arbetsgivare inom offentlig, -privat sektor och ideell sektor i Skåne och Blekinge.

Finansieringsgrad: Medfinansiering från projektet 46%.

Ansökningsperiod: Senast 20/8, 20/10 2025

Läs mer >>

Kompetensutveckling för anställda i Sydsverige

Utlysningen har som syfte att kompetensutveckla anställda kvinnor och män för att säkra individens livslånga lärande samt arbetsplatsernas långsiktiga kompetensförsörjning. Syfte är att bättre kunna möta en förnyad arbetsmarknad och nya behov.

Målgrupp: Arbetsgivare inom offentlig, privat och ideell sektor i Skåne och Blekinge. Målgruppen för insatserna är alla sysselsatta, såväl företagare som anställda, oavsett anställningsform och tidslängd.

Finansieringsgrad: Medfinansiering från projektet 46%.

Ansökningsperiod: Senast 1/9, 10/11 2025

Läs mer>>

Aktiv inkludering i skola och arbetsliv i Sydsverige

Utlysningen rymmer två inriktningar. Den ena riktar sig till skolelever med problematisk skolfrånvaro med syftet att fler skall fullfölja sin utbildning. Den andra riktar sig till individer som befinner sig utanför arbetsmarknaden för att dessa skall komma närmare och/eller etablera sig på arbetsmarknaden.

Målgrupp: Inriktning 1: organisationer inom offentliga sektor, friskolor och organisationer inom ideell sektor i Skåne och Blekinge. Inriktning 2: Offentlig organisation eller en organisation inom idéburen sektor i Sydsverige.

Finansieringsgrad: Medfinansiering från projektet 5%.

Ansökningsperiod: Senast 3/3, 20/9, 1/9, 20/10, 10/11 2025

Läs mer >>

Svenska Institutet

Svenska institutet främjar internationella utbyten inom områdena kultur, utbildning, forskning, samhälle samt områden som rör internationella erfarenheter och media. Svenska institutet förmedlar finansiering och bidrag som syftar till att utveckla aktiva och varaktiga nätverk och ömsesidiga inlärningsprocesser genom möten, utbildning och kulturella erfarenheter.

Vem? Organisation inom offentlig, privat eller ideell sektor baserad i Sverige? Öppen för Armenien, Azerbajdzjan, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Lettland, Litauen, Moldavien, Polen, Sverige, Tyskland, Ukraina

Vad? Vill din organisation starta eller utvidga samarbeten som bidrar till en ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar utveckling i EU-länderna runt Östersjön och i EU:s östliga grannskap?

När? Öppen för ansökningar till 17/9 2025

Läs mer: Bidrag och finansiering – Svenska institutet

Vinnova

Vinnova är Sveriges innovationsmyndighet med uppdrag är att stärka Sveriges innovationsförmåga och bidra till hållbar tillväxt.

Hitta erbjudande om finansiering genom att söka i deras databas här >>

Utlysningar riktat till skola och fritid (formellt och informellt lärande)

Erasmus+

Erasmus+ är EU:s program för utbildning, praktik, ungdomsutbyten och idrottsprojekt i EU. Erasmusprogrammet 2021–2027 har ett starkt fokus på social delaktighet, den gröna och den digitala omställningen och ungas delaktighet i det demokratiska livet. Programmet stöder arbetet med det europeiska området för utbildning, handlingsplanen för digital utbildning och den europeiska kompetensagendan. Det bidrar också till:

  • den europeiska pelaren för sociala rättigheter
  • EU:s ungdomsstrategi 2019–2027
  • idrottens europeiska dimension.

Läs mer och ansök direkt: Opportunities for Erasmus+ | Erasmus+ and European Solidarity Corps programmes (europa.eu)

Ansvariga för de olika delarna 

  • Universitets- och högskolerådet (UHR) ansvarar för utbildningsdelen i Erasmus+ och ger ekonomiskt stöd till ansökande organisationer och skolor som vill genomföra utbyten och internationella samarbeten inom ramen för programmet. Erasmus+ – Universitets- och högskolerådet (UHR)
  • Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF, är den myndighet som har hand om ungdomsdelen Erasmus+ Ungdom och idrottsdelen Erasmus+ Idrott.  Erasmus+ | MUCF

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhället (MUCF)

DiscoverEU:s inkluderingsinsats

Vad? Bidraget går till projekt som möjliggör för unga med begränsade möjligheter att resa inom ramen för DiscoverEU. Begränsade möjligheter kan till exempel handla om: funktionsnedsättning, hälsoproblem, hinder kopplade till utbildningssystem, kulturella/ekonomiska/sociala/geografiska skillnader och hinder med anknytning till diskriminering. Läs mer om vad som avses med begränsade möjligheter i stycket om inkludering och mångfald i programhandledningens del A.

Finansieringsgrad? Beror flera olika faktorer. Vissa kostnader ersätts med schablonbelopp medan andra ersätts för faktiska utgifter. Projektbidrag inkluderar resekort, stöd till organisationer och stöd till deltagare. Bidraget kan även inkludera kostnader för assistens och medföljande personer.

När? Under 2025

Läs mer: DiscoverEU:s inkluderingsinsats | MUCF

Ungdomsutbyten

Vad? Till projekt som sammanför unga från olika länder genom ungdomsutbyten. Ungdomsutbyten är möten mellan grupper av unga som samlas för att gemensamt genomföra ett icke-formellt lärandeprogram om ett ämne de är intresserade av. Det kan till exempel handla om ungdomskultur, miljöfrågor eller fördomar. För ungdomsutbyten gäller bland annat att:

  • Minst två ungdomsgrupper från minst två olika länder deltar i utbytet
  • Utbytet genomförs i något av de deltagande organisationernas hemländer
  • Varje ungdomsgrupp består av minst fyra ungdomar i åldern 13 till 30 år och har en gruppledare som är över 18 år
  • Utbytet består sammanlagt av minst 16 och max 60 deltagare. Om samtliga deltagare är ungdomar med begränsade möjligheter gäller minst 10 deltagare.

Finansieringsgrad? Hur mycket bidrag ett projekt beviljas beror flera olika faktorer. Vissa kostnader ersätts med schablonbelopp medan andra ersätts för faktiska utgifter. Ni bland annat få bidrag för:

  • Organisatoriska kostnader med koppling till genomförandet av aktiviteterna
  • Förberedande besök inför utbytet
  • Kostnader för resa till och från den ort där utbytet hålls
  • Kostnader för uppehälle under utbytena (boende, mat, et cetera)
  • Inkluderingsstöd för deltagare med begränsade möjligheter

När? Under 2025

Läs mer: Ungdomsutbyten | MUCF

Solidaritetsprojekt

Vad? Genom solidaritetsprojekt erbjuds unga en möjlighet att få stöd för att genomföra egna projekt med ett internationellt perspektiv i sitt hemland. Att starta ett solidaritetsprojekt är ett aktivt och praktiskt sätt för unga att anta utmaningar som de ser i sin omgivning. Det ger dem också stor erfarenhet av att samarbeta med andra och de får med sig värdefull kunskap om hur man bygger ett projekt från början till slut.

Vem?

  • Projektidén ska komma från och genomföras av en grupp av minst fem ungdomar i åldern 18-30 år. Idén ska bidra till att förbättra det lokala samhället. Projektet kan pågå mellan 2 och 12 månader.
  • Gruppen av unga kan ta stöd av en organisation eller en kommun för att få hjälp att söka, men organisationens/kommunens stöd bör fokusera på administration och ekonomi, inte själva projektinnehållet. Organisationen/kommunen kan också bistå med stöd för att hitta projektmedlemmar som vill vara med och driva projektet.
  • I solidaritetsprojektet kan projektgruppen även få ekonomiskt stöd för att kunna ta hjälp av en coach i upp till 12 dagar i projektet. Coachen ska vara någon med erfarenhet av ungdomsarbete och ska kunna ha rollen att ge gruppen stöd för att genomföra projektet.

Finansieringsgrad?

  • Projektledning: 630 euro per projektmånad för kostnader som är kopplade till ledning och genomförandet av aktiviteter.
  • Coachingkostnader: 255 euro per dag i max 12 dagar för kostnader som är förknippade med en handledare/coach i projektet.
  • Särskilda kostnader: faktiska kostnader för att stödja deltagandet av unga personer med begränsade möjligheter, både gällande medlemmar i den grupp som genomför projektet och de unga som utgör projektets målgrupp.

När? Under 2025

Läs mer: Solidaritetsprojekt | MUCF

Samarbetspartnerskap

Vad? Projekt som handlar om att skapa nya eller förbättra metoder, öka organisationers kapacitet att arbeta transnationellt eller syfta till att öka organisationers samarbetsytor och hitta synergier med andra organisationer och sektorer. Projektet behöver behandla minst en av de övergripande eller minst en av de områdesspecifika prioriteringarna för programområdet som står angivna i programhandledningen.

Vem? Inom samarbetspartnerskap finns breda möjligheter till internationella samarbeten med olika typer av organisationer. Till exempel ideella organisationer, stiftelser, kommuner, museer, statliga myndigheter, fackförbund, skolor och företag. Ett transnationellt projekt som omfattar minst tre parter från tre olika programländer.

Finansieringsgrad: Bidragets storlek beror på projektets storlek, längd och vilken typ av aktiviteter som ska genomföras samt vilka resultat som avses. Inom samarbetspartnerskap finns möjlighet att ansöka om budget mellan 120 000 €, 250 000 € och 400 000 €.

När? Under 2025

Läs mer: Samarbetspartnerskap | MUCF

Projekt för att öka ungas delaktighet

Vad? Projekt som syftar till att öka ungas delaktighet i det demokratiska livet, på lokal, regional, nationell eller europeisk nivå. I programhandledningen kallas bidraget “ungdomsverksamhet”. Projekten ska initieras och genomföras av unga. Bidraget syftar till att uppmuntra, främja och underlätta ungas deltagande i Europas demokratiska liv. Det ska också ge unga möjlighet att skaffa sig egna erfarenheter av utbyte, samarbete, kultur och samhällsengagemang.

Vem? Projekt ska initieras och drivas av en grupp unga som är mellan 13 och 30 år. Det kan vara en informell grupp av ungdomar som själva ansöker om bidraget och planerar och genomför projektet. Det kan också vara ungdomar som träffas via ideell eller offentlig verksamhet, förening, europeisk ungdomsorganisation eller socialt företag och där organisationen ansöker om bidraget. Ungas engagemang från start till mål är viktigt inom den här bidragsformen. Därför är det viktigt att ungdomar är med och skriver ansökan.

Finansieringsgrad? Beror flera olika faktorer. Vissa kostnader ersätts med schablonbelopp medan andra ersätts för faktiska utgifter. Högsta bidrag som kan beviljas för ett projekt: 60 000 euro. Projektförvaltning: 500 euro/månad. Bidraget ska täcka kostnader för projektledning, digitala aktiviteter och ordinarie fysiska aktiviteter som enbart riktar sig till de unga som är direkt involverade i projektet. I budgetkategorin går det även söka bidrag för handledningskostnader och inkluderingsstöd.

När? Under 2025

Läs mer: Projekt för att öka ungas delaktighet | MUCF

Kompetensutveckling för dig som jobbar med unga

Vad? Projekt som stödjer kompetensutveckling för personer som jobbar med unga. I programhandledningen kallas bidraget “mobilitetsprojekt för ungdomsarbetare”. Genom bidraget kan ni få möjlighet att inhämta kunskap och kompetens samt utbyta erfarenheter och arbetssätt med kollegor i andra länder.

Bidraget syftar till att ge personer som jobbar med unga möjlighet att delta i informell och icke-formell fortbildning för att stärka deras yrkesmässiga utveckling. Det ska också bygga upp och förbättra deltagande organisationer och utveckla kvalitativt ungdomsarbete på lokal, regional, nationell, europeisk och internationell nivå.

Vem? Organisationer som är etablerade i Sverige. Det kan vara ideella föreningar och icke-statliga organisationer, sociala företag och organisationer som arbetar med samhällsansvar samt kommunala, regionala och statliga verksamheter. Det är viktigt att organisationerna drar nytta av sitt deltagande och projektet bör därför ligga i linje med organisationens behov och mål. Bidraget kan även sökas av en informell ungdomsgrupp bestående av minst fyra ungdomar i åldern 13 till 30 år som arbetar med ungdomsverksamhet. Det kan till exempel vara en grupp unga som bedriver verksamhet för andra unga men inte nödvändigtvis inom en organisation.

Finansieringsgrad? Hur mycket bidrag ett projekt beviljas beror flera olika faktorer. Vissa kostnader ersätts med schablonbelopp medan andra ersätts för faktiska kostnader.  Ni kan bland annat få bidrag för:

  • Organisatoriska kostnader med koppling till genomförandet av aktiviteterna
  • Förberedande besök inför aktiviteterna
  • Kostnader för resa till och från den ort där aktiviteterna hålls
  • Kostnader för uppehälle under aktiviteterna (boende, mat, et cetera)
  • Inkluderingsstöd för deltagare med begränsade möjligheter
  • Kostnader kopplade till kompletterande verksamhet i form av systemutveckling och utåtriktad verksamhet
  • Andra särskilda kostnader såsom visum och viseringsrelaterade kostnader

När? Under 2025

Läs mer: Kompetensutveckling för dig som jobbar med unga | MUCF

Universitets- och högskolerådet (UHR)

Erasmus+ mobilitet ackreditering

Vad? Bidrag för exempelvis resor, uppehälle, kurser och administration för att möjliggöra olika utbytesaktiviteter för personal, elever och studerande. Ackrediteringen bygger på en strategisk plan för långsiktig kompetensutveckling av personal och utbyten för elever. Med den som grund ansöker du sedan om årlig finansiering för planerade aktiviteter.

Vem?

  • Förskola, förskoleklass, grundskola och gymnasieskola.
  • Aktörer inom vuxnas allmänna lärande.
  • Organisationer verksamma inom yrkesutbildning och yrkesvägledning.

När? Under 2025

Läs mer: Erasmus+ mobilitet ackreditering – Universitets- och högskolerådet (UHR)

Erasmus+ småskaliga partnerskap

Vad? Bidrag för att tillsammans med en eller flera partnerorganisationer utforska och lära er mer om områden där ni behöver utvecklas som organisation eller där ni har stora utmaningar.

Vem? Organisationer verksamma inom områdena skola, yrkesutbildning och vuxnas lärande.

När? Under 2025

Läs mer: Erasmus+ småskaliga partnerskap – Universitets- och högskolerådet (UHR)

Insatser för socialt särskilt utsatta människor som drabbats av Sveriges ekonomiska situation

Vad? Bidraget ska stödja organisationer som behöver förstärka sin verksamhet riktad till människor som befinner sig i socialt särskilt utsatta situationer med anledning av den ekonomiska situationen i Sverige.

Vem? Organisationer som ansöker om det här bidraget måste bedriva, och ha bedrivit, verksamhet som riktar sig till människor i socialt särskilt utsatta situationer sedan minst två år före det datum då ansökan om bidrag lämnas in.

När? Under 2025

Läs mer: Insatser för socialt särskilt utsatta människor som drabbats av Sveriges ekonomiska situation

Insatser som stärker ställningen i samhället för Hbtq-personer

Vad? Bidraget kan gå till löpande verksamhet, till exempel till kostnader för kansli, administration eller anställda. Organisationer som arbetar med att stärka ställningen i samhället för homo- och bisexuella, transpersoner och personer med könsöverskridande identitet eller uttryck.

Vem? Organisationer som uppfyller villkoren och arbetar med att stärka homosexuella, bisexuella, transsexuella eller personer med könsöverskridande identitet eller uttryck i samhället.

När? Under 2025

Läs mer: Hbtq-organisationer | MUCF

Nordiska utlysningar

Prosperous Future – 2nd Round of the Application Programme for Civil Society Cooperation in the Region

Ansökningsperiod: Under 2025

Läs mer>>

Udlysning fra det Nordiske Arbejdsmiljøsamarbejde under Nordisk Ministerråd til forskning om arbejdsmiljø og arbejdslivskriminalitet

Ansökningsperiod:  Under 2025

Läs mer>>