EU-valet 2024

Demokrati och möjligheten till den är mer relevant än någonsin med allt som sker i Europa. I år kan du visa att demokratin är viktig för dig – genom att rösta i EU-valet.

Det finns en webbplats full av information för dig som vill veta mer och aktivera dig. Här kan du läsa mer om hur valet fungerar och hur tidigare års valresultat har sett ut. På sidan kan du även ta reda på mer om de olika politiska grupperna i Europaparlamentet och vad de står för.

Sidan hittar du här >> 

Kanske vill du engagera din inför valet. Anordna en aktivitet tillsammans med din förening eller något annat för att främja demokratin? Då kan du gå med i nätverket tillsammansieuropa.eu

Valdebatter i Ystad

Om du inte bestämt dig för vilket parti och vilken kandidat som får din röst, kan du titta på inspelningen från vår EU-valfestival i Ystad där kandiderande parlamentariker debatterade viktiga frågor för sydöstra Skåne.

Del 1: Valdebatt där EU-kandidater frågades ut om klimatpolitiken, utvidgningen, hot mot demokratin m.m.

Del 2: Valbarometer där kandidaterna från nio partier svarar på ja/nej-frågor och duellerar om framtida EU i aktuella frågor.

Del 3: EU-kandidaterna från nio partier ställs mot väggen och svarar på frågor från unga förstagångsväljare och kommuninvånare. Personliga såväl som frågor om grön omställning, AI, den gemensamma jordbrukspolitiken, digital omställning m.m.