Europa Direkt Sydskåne var på plats när Ystad Summit 2024 öppnade

Europa Direkt Sydskåne trotsade den heta sensommarvärmen när Ystad Summit öppnade på onsdagen den 4 september. En givande dag med nätverkande, flera intressanta seminarium och givande panelsamtal utifrån lokalt, regionalt och europeiskt perspektiv med avstamp från sydöstra Skåne. Samtal om bland annat livsmedelsförsörjning, en levande landsbygd, ungas framtid och EU:s påverkan på svenskt näringsliv och hur de kan påverka och dra nytta av EU.

Denisa Oravcová som studerar på Lunds universitet och Adam Lundqvist, student på Linköpings universitet som precis påbörjat sin praktik på Europa Direkt Sydskåne resumerar två seminarium och panelsamtal som ni kan läsa nedan. De sammanfattande dagen med att säga: ”Väldigt spännande och vi lämnade med en känsla av framtidstro och att om vi bara arbetar tillsammans kan vi klara det mesta.”

Seminarium: Livskraftiga landsbygder – social hållbarhet stärker regional utveckling

Terese Bengard, verksamhetschef på Hela Sverige Ska Leva, inledde seminariet med en presentation. Det framkom att boende på landsbygden upplever att beslutsfattare inte tar hänsyn till dem och att resurser fördelas orättvist mellan stad och land. En del av EU:s politiska riktlinjer 2024–2029 är att arbeta med en tryggad försörjning av lokala livsmedel, stötta familjejordbruk där landsbygden kan vara med att bidra till EU:s Gröna Giv genom naturbaserade lösningar. Därför måste något hända med hur vi ser på landsbygden och hur den prioriteras.

Efter den inledande presentationen tog ett panelsamtal med Anna Jähnke (M), ordförande – Regionala utvecklingsnämnden Region Skåne och Hugo Malm, folkbildare hållbarhet – Holma folkhögskola vid. Det pratades om att när landsbygden får pengar kallas det oftast för stöd, medans om städer får pengar kallas det för satsning. Är landsbygdspolitiken inte lika intressant att diskutera för politiker då det inte finns lika många väljare där som i städer? Har det blivit en norm att unga människor ska flytta till städer för att utbilda sig och sedan flytta tillbaka när det är dags att skaffa familj? Många intressanta frågeställningar som visar vikten av att satsa på landsbygden!

Länk till föreläsningen >>

Seminarium: Havre: igår, idag och imorgon

På Ystad Summit presenterade ScanOats, ett industriellt forskningscenter vid Lunds universitet, sin ambitiösa vision för framtidens havre under temat ”Havre: igår, idag och imorgon”. Med målet att bli världsledande inom havreprodukter och innovation, täcker ScanOats hela processen från kartläggning av arvsmassa till precisionsodling och utveckling av nya produkter. Deras ambition är att göra havre till en stor exportvara för Sverige och samtidigt förbättra både hälsa och miljö.

ScanOats arbete är dessutom i linje med EU:s prioriteringar för 2024–2029. Genom att utveckla hållbara och innovativa havreprodukter, såsom havremjölk, havreburgare och havreost, bidrar de till EU:s mål om grön och digital omställning och främjar ekonomisk tillväxt. Deras insatser för att minska avfall och förbättra miljöeffektiviteten genom precisionsodling och efterbehandling, stödjer EU strävan efter hållbar utveckling. ScanOats visar hur regional innovation kan stödja europeiska värden och ha en positiv global påverkan, genom att använda havre på nya sätt inom livsmedel. Leif Bülow, VD för ScanOats, och Lieselotte Cloetens, nutritionsforskare vid Lunds universitet, betonade dessutom havrens hälsofördelar, såsom betaglukan som kan sänka blodsocker och kolesterol. Deras arbete visar hur havre, med sina många fördelar, har potential att bli en viktig exportprodukt för Sverige. ScanOats exemplifierar hur lokal framgång kan driva global förändring och bidra till en hållbar framtid för både människor och miljö.

Länk till föreläsningen >>