Ystad Gymnasium tar plats i EU:s demokratiska processer och påverkar sin framtid i EU

Jag, Denisa, och Izabela är kurskamrater på masterprogrammet i Europastudier vid Lunds universitet och praktiserar båda denna termin. Som praktikanter på Europa Direkt Sydskåne och EU Kommissionen i Bryssel såg vi en möjlighet att dela med oss av vår passion för EU och samhällsengagemang. Vi ville genom en workshop för elever från Ystad Gymnasium visa hur deras röster kan påverka EU:s beslut och väcka deras intresse för demokrati och framtidsfrågor. Genom att kombinera språkutveckling i engelska med praktisk kunskap om EU:s verktyg för deltagandedemokrati ville vi inspirera dem att tänka nytt och engagera sig för att forma unionens politik.

Medborgarnas deltagarplattform – en digital mötesplats för alla

Workshopen inleddes med en presentation av Medborgarnas deltagarplattform (CEP), en digital plattform där EU-medborgare kan dela idéer, diskutera aktuella frågor och påverka beslut på EU-nivå. Plattformen påminner om sociala medier, en digital miljö där unga redan är vana att spendera mycket tid, vilket gör den till ett utmärkt verktyg för att engagera dem. Eleverna fick utforska hur de kan använda plattformen för att påverka samhället. De fick också en inblick i andra EU-verktyg som Europeiska Medborgarpaneler och Europeiska medborgarinitiativet (ECI). ECI ger EU-medborgare möjlighet att samla stöd för initiativ som kan bli lagförslag och påverka lagstiftning. Europa Direkt Sydskåne, årets ECI-ambassadör, arbetar för att fler ska förstå och använda detta verktyg för att påverka EU:s beslut. För att underlätta undervisning om ECI erbjuder EU ett omfattande undervisningsmaterial för lärare som innehåller lektionsplaner, presentationer, videor och projektidéer som förklarar ECI och visar hur unga kan bidra till EU:s demokrati.

Kan unga verkligen forma EU:s framtid?

En central fråga under workshopen var hur unga kan vara med och påverka beslut som rör samhället, särskilt kring det aktuella ämnet “Motverka hat i samhället”, ett lagförslag som Europeiska Kommissionen just nu arbetar med. Eleverna fick förstå hur EU jobbar för att stärka demokratin och inkludera fler, och hur de själva kan vara en del av förändringen.

Ursula von der Leyen, EU-kommissionens ordförande, har i sina riktlinjer för 2024–2029 betonat att unga ska vara i centrum av beslutsfattandet. Fokus ligger på att ge unga de verktyg som behövs för att göra sina röster hörda och aktivt delta i politiska processer.

Från diskussion till handling – Eleverna gör sina röster hörda

Under gruppdiskussionerna funderade eleverna på sina egna erfarenheter av hat och fördomar och kom med förslag på hur man kan motverka dessa problem. Förslagen, som att starta initiativ i skolan för att främja positivitet, publicerades direkt på CEP. Detta visade konkret hur unga kan påverka EU:s politiska beslut redan nu. Kommissionen kommer därefter att publicera en rapport baserad på inläggen på plattformen och beakta dessa förslag i den kommande lagstiftningsprocessen för att bekämpa hat. Elevernas idéer kan därmed spela en direkt roll i att forma EU:s framtida beslut!

Vad tyckte eleverna?

Workshopen var inte bara lärorik, utan även motiverande. Många elever såg Medborgarnas deltagarplattform som ett kraftfullt verktyg för att göra sina röster hörda. För vissa öppnades en helt ny värld av möjligheter för politiskt engagemang, medan andra kände en starkare tro på att deras idéer kan bidra till förändring. Samtidigt lyftes utmaningar fram, som känslan av avstånd till beslutsfattandet och svårigheten att se konkreta resultat från sitt engagemang. Många uttryckte också en vilja att lära sig mer om EU:s verktyg för deltagandedemokrati i skolan och betonade vikten av att använda sociala medier för att nå fler unga.

En ny era för ungdomars engagemang i EU

Denna workshop visade tydligt vilken kraft som finns i att ge unga en plats att göra sina röster hörda. Genom att kombinera kunskap med interaktiva övningar skapades ett engagemang som sträckte sig långt bortom klassrummet. När unga får möjlighet att påverka demokratin på sina egna villkor och deras idéer får plats, sker en viktig förändring. Och denna förändring handlar inte bara om deras egna framtid, utan också om EU:s framtid.

Ta plats och påverka din framtid i EU!