Skåne Innovation Day 2024: Innovation och samarbete för en hållbar framtid
Skåne Innovation Day samlade aktörer och näringsliv för att stärka Skånes innovationskultur och innovations- och entreprenörsförmåga. Det var en dag fylld av inspiration och handlingskraft för att accelerera den gröna omställningen – och Europa Direkt Sydskåne var självklart på plats!
Ett gemensamt mål: Innovation för grön omställning
Dagen inleddes med en stark introduktion av Anna Jähkne, ordförande i Regionala utvecklingsnämnden, som betonade vikten av att tänka nytt för att göra Skåne till en förebild inom hållbar utveckling. Hon lyfte hur viktigt det är att involvera unga människor och lyssna på deras visioner.
Lisa Bour från Miljö och Hållbar Kemi RISE påminde oss att vi redan överskridit sex av nio planetära gränser. Hon klargjorde att “business as usual” inte längre är ett alternativ. Vi måste omvärdera hur vi designar och tillverkar produkter. Detta kan göras med stöd av europeiska lagstiftning om Nettonoll industri, som syftar till att öka tillverkningen av ren teknik inom EU och skapa gröna jobb, samt en ny EU-förordning om ekodesign för hållbara produkter.
Ebba Willerström Ehrning från Fossilfritt Sverige fokuserade i sin presentation på energieffektiviseringens enorma potential. Genom den dramatiska kostnadsminskningen för solenergi är den mer tillgänglig än någonsin. Dessutom presenterade hon Strategi för fossilfri konkurrenskraft, som innehåller lönsamma åtgärder som företag kan genomföra för att minska sitt klimatavtryck, bidra till den gröna omställningen, och samtidigt stärka sin konkurrenskraft på lång sikt.
Simrishamn visar vägen för en cirkulär omställning
En av dagens mest inspirerande sessioner handlade om hur samverkan mellan företag, kommuner och forskningsorganisationer kan bana väg för en cirkulär ekonomi. Simrishamns kommun framstod som ett föredöme, med sitt starka fokus på blå-gröna näringar och lokal innovation som bidrar till global hållbarhet.
Josefine Larsson, forsknings- och innovationskoordinator i Simrishamn, lyfte kommunens arbete genom Marint centrum, en lokal för bland annat forskning och projekt med fokus på både lokala och globala utmaningar inom den blåa och gröna omställningen. Ett konkret exempel är hur kommunen arbetar för att nyttja mer av varje fisk, vilket illustrerar cirkulär ekonomi i praktiken. Hon menar att Skåne ofta prioriterar gröna näringar på bekostnad av blå, trots deras stora potential. Josefine ser gärna en ökad samverkan och synergier mellan dessa näringar för att skapa ett hållbart och resilient matsystem. “Bästa beredskapen är att ha friska hav,” underströk hon, och framhöll vikten av marina resurser för framtida generationer.
Från avfall till värde: Den cirkulära ekonomins potential
En av dagens mest intressanta diskussioner kretsade kring hur restflöden kan bli tillgångar. Catarina Englund från The Green Dairy berättade om hur företaget omvandlar restströmmar från växtbaserade drycker genom att torka och omvandla restprodukterna till pulver och skapa nya cirkulära och hållbara produkter som glass och grädde.
Samir Halimanovic från Cirkulär utvecklingshubb för livsmedel berättade om deras innovativa arbete, med att bland annat utveckla våfflor av rester från potatis och morot, och majonnäs av svamprester.
Martin Pålsson från White Arkitekter inspirerade med deras vision att skapa klimatpositiva byggnader genom återbruk. Deras projekt Malmö Nya Domstol, där över 2 500 möbler renoverades och återanvändes, blev ett tydligt exempel på vad som är möjligt med rätt drivkraft och innovation. “Hur kan vi skapa något nytt som redan finns?”
Ett normskifte för en hållbar framtid
Fredrik Björk från Malmö universitet och bosatt i Ystad, betonade betydelsen av ett normskifte. Han påpekade att framgångsrika idéer och innovationer genom historien ofta har fokuserat på kontinuitet, återskapande och helhet, snarare än att satsa på storlek eller kvantitet. Han menade att omställningen inte bara kräver tekniska lösningar, utan även förändrade värderingar, politik och framtidsbilder. Enligt Björk är det avgörande att vi inför ”en cirkulär logik” i alla delar av samhället för att skapa en hållbar framtid. Han lyfte också fram vikten av att förklara cirkulär omställning för unga, genom konkreta exempel från deras vardag.
Samarbete och lösningar för en hållbar framtid
Dagen avslutades med en tydlig insikt: Skåne har potentialen att bli en ledande region för hållbar innovation, där samarbete mellan företag, kommuner, forskningsinstitut och individer är nyckeln till framgång. Evenemanget samlade en mångfald av röster och idéer, från konkreta lösningar inom cirkulär ekonomi till framtidens energi och innovativa metoder för att använda resurser effektivt. Genom att lyfta fram förebilder som Simrishamn kommun, deras arbete för blå-gröna synergier, och initiativ som Cirkulär utvecklingshubb för livsmedel, visade dagen att förändring inte bara är möjlig – den är redan på gång. Med fortsatt samarbete, mod och nytänkande kan Skåne bli en förebild. Inte bara för Sverige utan för världen. Framtiden är cirkulär, och den börjar med oss.
Med fokus på innovation, resurseffektivitet och cirkulär ekonomi gav dagen ett tydligt budskap: hållbar förändring är möjlig – den börjar här och nu, ”med kommunen som möjliggörare,” vilket knyter an till den gemensamma ambitionen att skapa förutsättningar för hållbar omställning på lokal nivå.