Aktuella utlysningar

Alla som bor i EU:s medlemsländer kan söka EU-finansiering. EU-budgeten hjälper såväl företag, lantbrukare, kommuner, studenter, forskare och icke-vinstdrivande organisationer. Vilket program som gäller för din ansökan beror på ditt projekt. På denna sida lyfter vi upp olika typer av aktuella utlysningar.

Tycker du att det är svårt att hitta rätt? Många av EU-programmen har stöd till dig som vill söka finansiering. Den svenska myndighet som håller i programmet och förmedlar programmet har ofta utbildningar och stöd i att söka. Ibland kan du söka finansiering för att göra en större ansökan.

Kontakta oss om du har frågor och funderingar kring hur du kan söka finansiering för just ditt projekt eller din verksamhet.

Allt samlat på en sida för stöd och bidrag till miljöåtgärder!

Länsstyrelsen Skåne har tagit fram en sida som kan underlätta för dig som funderar på att söka statligt och EU-stöd och bidrag till åtgärder och insatser inom miljöområdet. Här finns länkar till webbplatser samlat med mer information om olika ekonomiska stöd och bidrag till miljöåtgärder.

Läs mer Stöd och bidrag till miljöåtgärder >>

Europeiska Struktur- och investeringsfonderna

Struktur- och investeringsfonderna arbetar för att stödja ekonomisk, social och territoriell sammanhållning och skapa smart, hållbar och inkluderande tillväxt. Läs mer EU-fonder – EU-fonder (eufonder.se) Det finns fem EU-fonder:

  • Europeiska regionala utvecklingsfonden (Eruf).
  • Europeiska socialfonden (ESF).
  • Sammanhållningsfonden.
  • Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling (Ejflu).
  • Europeiska havs- och fiskerifonden (EHFF)

Interreg

Interreg-programmen finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden. Syftet med programmet är att uppmuntra städer och regioner från olika EU-medlemsstater att arbeta tillsammans och lära av varandra genom gemensamma program, projekt och nätverk.

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (ÖKS)

Gränsregionalt samarbetsprogram inom europeiska regionala utvecklingsfonden. Projekt som vill arbeta för att lösa samhällsutmaningar över gränserna i södra Skandinavien, och drivs över nationsgränserna i 14 svenska, danska och norska regioner, däribland Skåne.

Vad? Förprojekt inom insatsområde:

  • Grön omställning
  • Transport och mobilitet
  • Gränslös arbetsmarknad

Vem? Alla typer av aktörer, både offentliga och privata. Enskilda näringsidkare och privatpersoner kan inte ansöka om stöd.

Finansieringsstöd? Medfinansiering från projektet 40 %, stödet är max 100 000 £

När? Löpande under året

Läs mer Ansök om förprojekt | Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (interreg-oks.eu)

Vad? Huvudprojekt inom insatsområde:

  • Innovation och entreprenörskap
  • Grön omställning
  • Transport och mobilitet
  • Gränslös arbetsmarknad

Vem? Etablera ett partnerskap där alla typer av organisationer – både offentliga och privata. Enskilda näringsidkare och privatpersoner kan inte söka finansiering. Ett projekt måste bestå av minst två partner från minst två av tre länder: Sverige, Norge och Danmark.

Finansieringsstöd? Medfinansiering från projektet 40–50 %

När? 13 augusti – 13 september, 13 januari – 14 februari 2025

Läs mer För er som vill ansöka | Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak (interreg-oks.eu)

Affärsutvecklingscheckar

Region Skånes affärsutvecklingscheckar är ett stöd med syfte att öka konkurrenskraften för skånska företag. Det finns fyra typer av affärsutvecklingscheckar varav, där alla förutom produktutvecklingscheckarna öppna för ansökan. Ansökan för produktutveckling öppnar under hösten. Läs mer genom att klicka på vald länk nedan.

Hållbarhetscheckar: Hållbarhetscheckar – Utveckling Skåne (skane.se)

Internationaliseringscheckar: Internationaliseringscheckar – Utveckling Skåne (skane.se)

Digitaliseringscheckar: Digitaliseringscheckar – Utveckling Skåne (skane.se)

Produktutvecklingscheckar: Produktutvecklingscheck – Utveckling Skåne (skane.se)

Klimatklivet

Klimatklivet är ett stöd till klimatinvesteringar som delfinansieras av EU:s återhämtningsfond, NetxGenerationEU. Stödet ska gå till åtgärder som bidrar till att öka takten för att nå miljömålet Begränsad klimatpåverkan genom att satsa på fossilfri framtidsteknik och grön omställning.

Vad? Fysiska investeringar med stor klimatnytta, och som minskar utsläppen av koldioxid och andra växthusgaser.

Vem? Företag, kommuner, regioner och organisationer i hela Sverige.

När? 1–8 november

Finansieringsgrad? Företag kan få 20–65 % i stöd. kommuner, ideella föreningar, bostadsrättsföreningar med flera kan få högst 50 % i stöd.

Läs mer Klimatklivet – stöd till klimatinvesteringar (naturvardsverket.se)

Länsstyrelsen

Lantbrukare kan söka jordbrukarstöd hos Jordbruksverket för att sköta mark och djur. Länsstyrelsen kan stötta kring ansökan och lägger upp kundnummer för nya sökande. Det är även de som handlägger ansökningar. Nästa ansökningsperiod öppnar i början av 2025. Läs mer Jordbrukarstöd | Länsstyrelsen Skåne (lansstyrelsen.se)

Jordbruksverket

Stöd till lantbruk, satsningar på landsbygden, innovation, fiske och vattenbruk, förnybar energi samt andra stöd och utlysningar. Stöttar och förmedlar bidrag inom landsbygdsprogrammet, havs- och fiskeriprogrammet samt regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling.

Ansökningsperiod: 1/8, 2023-25/1, 2024 (olika för olika ansökningar)

Målgrupp: Varierar

Tema:

Läs mer och ansök >>

Leader Östra Skåne

Leader Östra Skåne arbetar med landsbygdsutveckling i östra Skåne genom att bevilja projektstöd. Verksamhet finansieras av medel från europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling, den svenska staten och kommuner.

Ansökningsperiod: Löpande

Målgrupp: Aktörer som vill driva landsbygdsutveckling i östra Skåne (Bromölla, Hässleholm, Kristianstad, Osby, Perstorp, Simrishamn, Tomelilla, Ystad och Östra Göinge).

Tema/Mål:

  • Ökad platsattraktivitet
  • Förhöjd idékraft
  • Ökad tillväxt och sysselsättning
  • Ökad kunskap och fler smarta lösningar för bättre miljö och klimat
  • Stärkt delaktighet och tillhörighet

Läs mer och ansök >>

Tillväxtverket

Det är Tillväxtverket som förvaltar och fördelar pengar ur europeiska regionala utvecklingsfonden.

Projekt som bidrar till tillväxt och stärkt konkurrenskraft hos små och medelstora företag

Insatserna i projekt ska rikta sig till innovativa företag och/eller verkar för fler innovativa företag i Skåne-Blekinge.

Vad? Projekt som ska leda till att små och medelstora företag bygger kapacitet inom särskilt utpekade områden. Områden som digitalisering, export, internationalisering eller ny teknik och omställning (inom teknik, kunskap och affärsmodeller).

När? 12 augusti – 13 september

Vem? Aktörer som arbetar med att främja företagande och innovation exempelvis klusterorganisationer, inkubatorer, idéburen sektor, myndigheter, universitet, högskolor, andra utbildningsaktörer, kommuner och regioner.

Läs mer Bidra till tillväxt och stärkt konkurrenskraft hos små och medelstora företag – Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

Stärk företags kompetensförsörjning och främja entreprenörskap

Arbeta för en stärkt kompetensförsörjning hos små och medelstora företag inom Skåne och Blekinges styrkeområden, eller verka för ett ökat entreprenörskap.

Vem? Aktörer i Skåne och Blekinge som främjar innovation, kompetensförsörjning och företagande, samt regioner, universitet, kommuner, utbildningsaktörer, idéburen sektor med flera.

Vad? Projekt och förstudier som ska skapa nytta i Skåne och Blekinge och bidra till en stärkt kompetensförsörjning för näringslivet inom regionala styrkeområden.

Finansieringsgrad? Max 40 % av ett projekts kostnader.

När? Mellan 12 augusti – 13 september.

Läs mer Stärk företags kompetensförsörjning och främja entreprenörskap – Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

Bidra till en grön omställning för små och medelstora företag

Till er som vill främja en grön omställning i Skåne och Blekinge. Nu finns det EU-finansiering till insatser som ska bidra till energieffektivisering, öka produktion och användning av förnybar energi och stimulera en cirkulär omställning och förädling av sidoflöden. Små och medelstora företag är slutlig målgrupp för insatserna som genomförs.

Vem? Aktörer som främjar innovation och företagande, samt regioner, kommuner, idéburen sektor med flera.

Vad? Projekt och förstudier som skapar nytta i Skåne och Blekinge.

Finansieringsgrad? Regionalfonden Skåne-Blekinge kan finansiera 40 % av ett projekts kostnader. Tillväxtverkets nationella1:1 medel kan preliminärt finansiera 10 %.

När? 12 augusti – 13 september.

Läs mer Bidra till en grön omställning för små och medelstora företag – Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

Stärk företags forsknings- och innovationsförmåga

Till er som vill arbeta med att stimulera små och medelstora företags forskning- och innovationskapacitet. Ni kan söka finansiering för projekt med direkta insatser till företag men det finns också möjligheter att söka finansiering för uppbyggnad av testbäddar och demonstrationsmiljöer.

Vem? Aktörer som främjar innovation och företagande, samt regioner, universitet, kommuner, utbildningsaktörer, idéburen sektor med flera.

Vad? Projekt och förstudier med syfte att stärka forskning och innovationsförmågan i näringslivet inklusive fysiska investeringar i Skåne och Blekinge.

Finansieringsgrad? Max 40 % av ett projekts kostnader.

När? 12 augusti – 13 september.

Läs mer Stärk företags forsknings- och innovationsförmåga – Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

Pilotsatsningar för att attrahera, etablera och behålla efterfrågad internationell kompetens

Till er som har idéer om hur Sveriges förmåga att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens kan stärkas. Nu kan regioner, kommuner och privata eller andra offentliga initiativ söka finansiering för att genomföra insatser tillsammans med minst en av tio utpekade myndigheter.

Vem? Huvudsökande ska vara regioner, kommuner eller privata eller andra offentliga initiativ. Insatser måste ske i samarbete med minst en av följande: Arbetsförmedlingen, Business Sweden, Försäkringskassan, Migrationsverket, Statistiska Centralbyrån, Skatteverket, Statens servicecenter, Svenska institutet, Universitets- och högskolerådet eller Vinnova.

Vad? Insatser för att stärka Sveriges förmåga att attrahera, etablera och behålla internationell kompetens och annan efterfrågad utländsk arbetskraft.

Finansieringsgrad? Max 80 % av ett projekts kostnader, och högst 800 000 kronor i stöd.

När? Senast den 20 augusti

Läs mer Pilotsatsningar för att attrahera, etablera och behålla efterfrågad internationell kompetens – Tillväxtverket (tillvaxtverket.se)

Ansökningsperiod: – 31/12, 2026

Regionalt investeringsstöd kan delfinansiera investeringar i delar av landet. Stödet kan ges för investeringar i materiella och immateriella tillgångar.

Läs mer här >>

Europeiska Socialfonden: ESF+

Svenska ESF-rådet (Rådet för Europeiska socialfonden i Sverige) är den myndighet som förvaltar den Europeiska socialfonden, och finns under Arbetsmarknadsdepartementet. Fonden finansierar projekt som arbetar med kompetensutveckling, sysselsättningsåtgärder och integrationsinsatser.

Kompetensutveckling Sydsverige

Vad? Förstudie med syfte att skapa möjligheter för ett strategiskt förberedelsearbete, väl underbyggd kompetensplan inför kommande projektansökningar inom kompetensutveckling

När? Senast 23 augusti

Vem? Arbetsgivare inom offentlig, -privat sektor och ideell sektor i Skåne och Blekinge.

Finansieringsstöd? Medfinansiering från projektet 46%.

Kompetensutveckling för anställda i Sydsverige

Vad? Utlysningen har som syfte att kompetensutveckla anställda kvinnor och män för att säkra individens livslånga lärande samt arbetsplatsernas långsiktiga kompetensförsörjning. Syfte är att bättre kunna möta en förnyad arbetsmarknad och nya behov.

När? Senast 2 september

Vem? Arbetsgivare inom offentlig, privat och ideell sektor i Skåne och Blekinge. Målgruppen för insatserna är alla sysselsatta, såväl företagare som anställda, oavsett anställningsform och tidslängd.

Finansieringsstöd? Medfinansiering från projektet 46%.

Aktiv inkludering i skola och arbetsliv i Sydsverige

Vad? Utlysningen rymmer två inriktningar. Den ena riktar sig till skolelever med problematisk skolfrånvaro med syftet att fler skall fullfölja sin utbildning. Den andra riktar sig till individer som befinner sig utanför arbetsmarknaden för att dessa skall komma närmare och/eller etablera sig på arbetsmarknaden.

När? Senast 2 september

Vem? Inriktning 1: organisationer inom offentliga sektor, friskolor och organisationer inom ideell sektor i Skåne och Blekinge. Inriktning 2: Offentlig organisation eller en organisation inom idéburen sektor i Sydsverige.

Finansieringsstöd? Medfinansiering från projektet 5%.

Stärkt regional kapacitet för att möta samhällsutmaningar

Vad? Utlysningen ska syfta till att med innovativa angreppssätt leverera samhällstjänster med hög kvalitet och effektivitet.

När? Senast 25 oktober

Vem? Kan med fördel genomföras i partnerskap mellan aktörer inom den idéburna, privata eller offentliga sektorn.

Finansieringsstöd? Medfinansiering från projektet 46%.

Läs mer Utlysningar – ESF >>

Horisont Europa

Horisont Europa är det europeiska ramprogrammet för forskning och innovation. Det ska bidra till FN:s hållbarhetsmål. Programmet har en budget på över 95 miljarder euro och håller på 2021–2027. Den svenska myndigheten som stöttar svenska aktörer som vill söka är Vinnova.

Ansökningsperiod: Löpande

Målgrupp: Organisationer inom näringsliv, offentlig sektor, forskningsinstitut, universitet, högskolor, företag, industri och civilsamhälle

Tema:

Ansök på Vinnovas hemsida >>

Hitta rätt finansiering | Sök bland Vinnovas erbjudanden >>

Ansök på EU-kommissionens hemsida >>

Kreativa Europa

Kreativa Europa är EU:s program för de kulturella och kreativa sektorerna. Det här stödet syftar till att underlätta resor och utbyte för enskilda kulturskapare och kulturprofessionella.

Culture Moves Europe är ett mobilitetsstöd och är uppdelat i två olika stödformer; ett för individer och ett för konstnärliga residens. Den här bidragssidan handlar om stödet för individer.

Culture Moves Europe – individer

Vad? Mobilitetstöd kan ges för resekostnader, dagliga kostnader (boende, mat) och extrakostnader (baseras på individuella behov).

När? 1 augusti -30 november

Vem? Culture Moves Europe kan sökas av privatpersoner som är kulturskapare eller kulturprofessionella. De områden som omfattas är arkitektur, bildkonst, design, kulturarv, litteratur, mode, musik och scenkonst. Det går att söka som enskild person eller som grupp (från två upp till fem personer).

Läs mer Culture Moves Europe – individer >>

Music Moves Europe

Culture Moves Europe syftar till att ge en sammanslutning av organisationer möjligheten att under tre år ansvara och leda Music Moves Europe för att stärka musiksektorn och bidra till hållbar musikdistribution.

Vad? Stödet ska bidra till tre utvecklingsområden under tre år, gärna med fokus på ett område per år: utveckla livestreaming, utveckla nya samarbeten mellan arrangörer med musiklokaler, och främja musikexport.

När? Kommer snart

Vem? En sammanslutning av organisationer.

Läs mer Music Moves Europe >>

Läs mer om Kreativa Europa på Kulturrådets hemsida >>

Rural toolkit

Till er som är intresserade av EU:s finansiering och stödmöjligheter för landsbygdsområden. Rural toolkit är en guide för EU:s finansiering för landsbygdsområden. Här finns praktisk information, exempel och direkta kopplingar till befintliga system för att hitta de lämpligaste EU-finansieringsmöjligheterna.

Verktyget är till för att vägleda lokala myndigheter, institutioner och intressenter, företag och privatpersoner att identifiera och dra nytta av befintliga EU-fonder, EU-program och andra finansierings- och stödinitiativ som främjar utvecklingen på landsbygden.

Läs mer om verktyget Rural toolkit >>