ESF:s stöd till integration: Växthus Ukraina och aktuella utlysningar för framtida projekt

Den 27 mars deltog Europa Direkt Sydskåne i en konferens anordnad av Stiftelsen Botildenborg i Malmö, där fokus låg på lärdomarna från att ta emot ukrainska flyktingar genom projektet Växtplats Ukraina. Projektet har hjälpt över 75 % av deltagarna att komma ut i arbete, med mat och odling i centrum. Under konferensen diskuterades viktiga ämnen såsom integration, naturbaserade lösningar och EU:s stöd via Europeiska Socialfonden genom programmet CARE. Växtplats Ukraina är ett exempel på hur EU-finansierade initiativ kan främja integration och bidra till ett hållbart arbetsliv för nyanlända.

Projektet Växtplats Ukraina drivs av Stiftelsen Botildenborg i Malmö och syftar till att stödja ukrainska flyktingar i deras etablering i Sverige. Genom praktiskt arbete i Botildenborgs trädgård får deltagarna möjlighet att lära sig svenska, bygga nätverk och förbättra sin fysiska och mentala hälsa. Efter språkträning matchas deltagarna ut i praktik hos företag, vilket många gånger leder till jobb.

ESF:s roll i att stötta projekt som Växthus Ukraina och EU:s engagemang

Europeiska Socialfonden (ESF) har länge varit en viktig komponent i att främja sysselsättning och social delaktighet inom EU-länderna. När det gäller hantering av akuta situationer, såsom flyktingkriser, har ESF också spelat en viktig roll. Ett tydligt exempel på detta är programmet CARE, som särskilt riktar sig till flyktingar från Ukraina. Genom att stödja dessa initiativ, bidrar ESF inte bara till att lindra de akuta konsekvenserna av krig, utan också till långsiktig integration och sysselsättning för flyktingar.

Svenska ESF-rådet, som administrerar fonden i Sverige, har ett brett ansvar för att förvalta medel och genomföra projekt. Genom att arbeta med olika aktörer som ideella organisationer, kommuner och privata aktörer, har ESF kunnat skapa starka nätverk som hjälper personer att övervinna social och ekonomisk utsatthet.

Stöd till flyktingar från Ukraina: CARE och FAST-CARE

När Ryssland inledde sin invasion av Ukraina i februari 2022, ställdes EU och dess medlemsländer inför en akut humanitär och social utmaning. För att snabbt kunna reagera aktiverades Massflyktsdirektivet, som tillåter EU-länderna att ge skydd till de som flyr från konflikten. I Sverige fick projekt som Växthus Ukraina stöd genom CARE, ett EU-program som syftar till att stödja flyktingar inom EU.

CARE är en del av Europeiska socialfondens insatser för att hantera flyktingkriser och inkluderar både kort- och långsiktiga åtgärder. När det gäller flyktingar från Ukraina, har CARE-programmet haft särskilt fokus på deras integration i det svenska samhället. CARE är ett långsiktigt program som fokuserar på sysselsättning och social inkludering för ukrainska flyktingar, medan FAST-CARE erbjuder snabbare och mer intensiv hjälp för att snabbt integrera dem på arbetsmarknaden.

Dessa projekt har haft stor betydelse för att ge deltagarna i Växtplats Ukraina de verktyg som krävs för att komma in på arbetsmarknaden och skapa en ny och hållbar tillvaro. En av de deltagare vi fick träffa under konferensen uttryckte till exempel att projektet gett hen både motivation och framtidstro, vilket var avgörande för att känna sig välkommen och redo att bygga ett nytt liv i Sverige. Exempel på aktiviteter som stöds är språkutveckling, utbildningar om det svenska samhället och arbetsmarknaden, samt psykosocialt stöd.

EU:s långsiktiga engagemang

EU:s roll i att hantera flyktingkriser och integration går bortom omedelbara krishanteringsåtgärder. Program som CARE och FAST-CARE är ett uttryck för EU:s långsiktiga engagemang för social sammanhållning och integration. Genom ESF finansieras och stödjs projekt som gör det möjligt för nyanlända att hitta vägar till sysselsättning, utbildning och social inkludering, vilket är avgörande för deras framtida välfärd.

Genom att kombinera snabb hjälp med långsiktiga integrationsinsatser, har man skapat en hållbar ram för att stödja ukrainska flyktingar. Denna holistiska syn på krishantering har varit avgörande för att hjälpa flyktingar etablera sig i EU.

Aktuella utlysningar via ESF

Under konferensen diskuterades även aktuella utlysningar av EU-medel som kan stödja liknande integrationsprojekt i framtiden. Genom att ansöka om dessa medel kan du påverka både lokalt och på EU-nivå. Här är några aktuella utlysningar:

  1. 25-002 – 25-002 – Validering och strategisk kompetensförsörjning

Programområde: Öka möjligheten till ett inkluderande och hållbart arbetsliv för alla

Sista ansökningsdag: 2025-05-05

Länk: Utlysning – Svenska ESF-rådet

  1. 25–001 – Nationell utlysning PO A2: Insatser till Funktionsnedsatta för etablering på arbetsmarknaden

Programområde: Öka möjligheten till ett inkluderande och hållbart arbetsliv för alla

Sista ansökningsdag: 2025-05-08

Länk: Utlysning – Svenska ESF-rådet

  1. 24–062 – Från lokal samhällsutmaning till samhällsförändring

Programområde: Social innovation

Sista ansökningsdag: 2025-04-24

Länk: Utlysning – Svenska ESF-rådet

För mer information om hur du ansöker, besök respektive länk ovan. Tveka inte att engagera dig och göra skillnad för EU:s sammanhållning.

Läs mer om Europeiska Socialfondens aktuella utlysningar här: Utlysningar – Svenska ESF-rådet