EU:s nya cancerplan
Varje år insjuknar cirka 2,6 miljoner människor i cancer i EU och 1,3 miljoner dör som följd av sin cancer. Det är den näst vanligaste dödsorsaken i EU efter hjärt- och kärlsjukdomar. Den 3:e februari presenterade EU sin nya cancerplan, en strategi framtagen för att tackla denna folksjukdom. Vi går igenom de viktigaste punkterna.
I arbetet med att ta fram EU:s nya cancerplan fanns olika aktörer med. Bland andra ideella organisationer (intresseorganisationer), europeiska folkhälsoorganisationer, forskare och officiella myndigheter inom EU. Utöver det hölls även ett offentligt samråd, öppet för allmänheten. Det är mot bakgrund av detta arbete som den nya cancerplanen har tagits fram.
Den nya cancerplanen kan sammanfattas i fyra övergripande pelare av prioriteringar. Den första pelaren är förebyggande åtgärder. Ungefär 40 % av alla cancerfall hade kunnat undvikas. Vi vet att faktorer som rökning, alkoholkonsumtion och diet inverkar på risken att drabbas av cancer. Den nya cancerplanen föreslår ett övergripande skydd och främjande av folkhälsan, samt hårdare reglering av just alkohol, tobak och livsmedel.
Tidig upptäckt och diagnos, den andra pelaren, förespråkar utveckling av ett omfattande program för att bättre kunna fastställa cancerdiagnos samt bättre screening. Screening är en utav de bättre sätten att upptäcka, till exempel, tarmcancer. Därför rekommenderar den nya planen att införa allmän screening för just tarmcancer. Just nu finns bara den möjligheten i Stockholm och på Gotland, men redan i år ska fler regioner i Sverige få möjligheten att erbjuda screening till allmänheten.
Tredje pelaren, behandling och vård. Oberoende av var vi befinner oss inom EU ska cancervården vara densamma. På en EU-nivå handlar det om informationen hur människor mår, den enskildes situation och hur det kan bidra med mer kunskap inte bara på platsen där personen i fråga bor utan även i hela Europa. Även mer forskning rörande barncancer samt ovanliga cancerformer ska prioriteras. Den fjärde pelaren, livet efter cancer, berör bland annat rehabilitering samt återintegrering i samhället efter lång tid som sjuk, samt även de långsiktiga biverkningar sjukdomen kan ha, även efter att man blivit frisk.
Det föreslås även att cancercentrum likt RCC Syd i Lund, ska byggas, för att stödja koordineringen mellan medlemsländer. Läs mer om RCC Syd HÄR >>
EU-kommissionens representation i Sverige och Cancerfonden arrangerade ett webbinarium om cancerplanen den 5:e februari. Se HÄR. Hans Hägglund, nationell cancersamordnare vid Sveriges Regioner och Landsting, lyfte frågan gällande Sveriges cancervård. Genom att förstärka cancervården i Sverige kommer människor från hela Europa ta sig hit, varpå Christian Danielsson, chef för Europakommissionens representation i Sverige, kommenterade att Sverige skulle kunna bli en ledande exportör av just denna vårdtjänst och bli ett centrum för cancervård och cancerforskning inom EU.
Det som händer nu, efter EU-kommissionens arbete och presentation av den nya cancerplanen, är att medlemsländernas hälsoministrar diskuterar och ges möjlighet att godkänna planen. EU-kommissionen kommer sedan sätta ihop en genomförandegrupp med representanter från alla medlemsländer som ska driva planen, tillsammans med medlemsländerna.
Om du vill veta mer om EU:s nya cancerplan så läs HÄR >>