Från Österlen till Generaldirektorat i Bryssel – Christians väg till EU
Under vårt besök i Bryssel fick Europa Direkt Sydskåne möjlighet att träffa Christian Bondeson-Eggert, som arbetar på EU-kommissionens generaldirektorat för klimatpolitik (DG CLIMA). Med rötterna i Ystad och en mångskiftande väg till Bryssel, delade han med sig av sin icke-linjära karriärresa in i EU:s institutioner. Under vårt samtal gav han konkreta tips och värdefulla insikter för alla som är nyfikna på en karriär inom EU.
Ett karriärspår med många avstickare
Christians yrkesresa började långt ifrån Bryssels maktkorridorer. Med en kandidatexamen i litteraturvetenskap, konstvetenskap och antikens kultur och samhällsliv från Lunds universitet samt en bibliotekarieexamen från Högskolan i Borås inledde han sin bana som bibliotekarie i Lund under tidigt 90-tal. Det var samtidigt som EU-frågor började få allt större genomslag i svensk samhällsdebatt. Intresset väcktes, och via kontakt inom Europeiskt dokumentationscentrum i Lund fick Christian möjlighet att vikariera där, vilket blev ett första steg in i EU-världen.
Sedan följde arbete vid Riksdagsbiblioteket med fokus på EU-frågor, och därefter en tjänst vid Sveriges representation till EU i Bryssel. Efter några år tillbaka i Sverige och jobb inom Nordiska ministerrådet i Köpenhamn, sökte Christian till EU:s uttagningsprov via EPSO – EU:s rekryteringsmyndighet. 2005 återvände han till Bryssel för arbete med omvärldsbevakning.
Olika roller inom EU-institutionerna
Christian kom att arbeta i en rad olika EU-institutioner, såsom Rådet, Europaparlamentet, och slutligen Kommissionen. I en tidigare roll på Rådet ansvarade han för att bygga upp en databas för omvärldsbevakning med öppna källor – en viktig del av EU:s säkerhets- och försvarssamarbete.
Efter några år sökte han sig vidare och arbetar idag inom DG CLIMA, där han är del av kommunikationsavdelningen. Där ansvarar han för intranät, nyhetsbrev, interna event och möten, kunskapshantering och utbildningsinsatser – inklusive kontakt med externa besöksgrupper. Klimatfrågor, säger han, är bland de mest efterfrågade ämnena i dag.
– Det bästa med jobbet är friheten och möjligheten att ta egna initiativ. Möten med enhetschefen sker ungefär en gång i veckan, annars styr man mycket själv, berättar Christian.
Kommunikationsenheten arbetar också aktivt med att utbilda övriga medarbetare i digital samverkan och bättre intern kunskapsförvaltning.
Arbetsvillkor och karriärsystem inom EU
Enligt Christian skiljer sig arbetsvillkoren inom EU från dem i svensk förvaltning. Lönegradsystemet är uppbyggt med nivåerna SC (sekreterare), AST (handläggarassistenter) och AD (handläggare) – där den första nivån har upp till 6, de övriga upp till 16 lönegrader.
Löneutvecklingen är sannolikt snabbare än i Sverige, med större hopp mellan nivåerna. Det finns också möjlighet att byta roll eller avdelning internt, vilket gör det lättare att hitta en ny riktning om man inte trivs. Samtidigt är det, enligt Christian, avgörande vilken chef man har, då graden av frihet och arbetsmiljö kan variera kraftigt mellan olika enheter.
För den som har barn eller planerar familjeliv är det också viktigt att känna till att EU-institutionernas regler. Det innebär till exempelvis 140 dagars betald mammaledighet, med möjlighet att lägga till upp till 12 månaders föräldraledighet, men då med ett månadsbidrag på 1,237.82 euros – något som förvånat vissa svenska anställda.
Nätverk, kontakter och fika
En tydlig röd tråd i Christians berättelse är vikten av kontakter och nätverk. Hans första EU-relaterade tjänster kom genom personlig kontakt, och han betonar att LinkedIn är ett utmärkt verktyg för att nå personer i EU-systemet – särskilt för att hitta praktikplatser.
Svenskar i Bryssel håller också kontakt genom informella nätverk. Ett exempel är den svenska Facebookgruppen för EU-anställda, där över 800 personer delar tips, erfarenheter och ibland till och med praktikplatser. Dessutom arrangeras regelbundet svenska fikaträffar – ibland på plats inom olika generaldirektorat, såsom DG CLIMA.
– Fika är en viktig del av det svenska nätverket i Bryssel, skrattar Christian.
Hur söker man jobb inom EU?
För dig som vill följa i Christians fotspår börjar ofta vägen hos EPSO – EU:s byrå för urval av personal. EPSO ansvarar för att genomföra öppna uttagningsprov (”concours”) där tusentals kandidater från hela EU konkurrerar om tjänster som handläggare, assistenter, översättare, jurister, ekonomer och mycket mer.
Utöver dessa rekryteringar finns även möjlighet till praktik inom EU:s institutioner, ofta på 5–6 månader. Många svenskar börjar sin EU-karriär just som praktikanter på EU-kommissionen – så kallade “Blue Book Trainees” – ett steg som i många fall kan leda till tillsvidareanställning, förutsatt att man klarar uttagningsprovet, förstås. Här är goda kontakter, ett vässat CV och ett tydligt driv avgörande.
EPSO har under de senaste åren reformerat sina tester för att göra dem mer lättillgängliga, och idag finns även specialiserade uttagningsprov för exempelvis bibliotekarier, arkivarier eller kommunikatörer – tjänster som tidigare var mer sällsynta.
EU – inte längre exotiskt, men fortfarande mångkulturellt
Att jobba inom EU är inte längre lika exotiskt som för 30 år sedan, menar Christian. Men det är fortfarande en unik arbetsmiljö där 27 länder, språk och kulturer samsas i en gemensam förvaltning. Han uppskattar det mångkulturella, möjligheten att utvecklas – och det stora engagemanget kring viktiga samhällsfrågor som klimat, säkerhet och demokrati.
Hans råd till alla som är nyfikna på en EU-karriär? Hitta vägar in genom nätverk, var öppen för olika vägar – och ge inte upp. Vägen kan vara lång och krokig, men möjligheterna är många. Dessutom är det viktigt att fler svenskar söker sig till EU:s institutioner – idag är vi nämligen underrepresenterade i förhållande till vår befolkningsstorlek. Fler svenskar innebär att kunskapen om Sverige ökar, och det blir fler kontaktvägar in i EU:s förvaltning. Även organisationskulturen påverkas. Ett bra första steg är att hålla koll på EPSO som ansvarar för att rekrytera till bland annat kommissionen, parlamentet och rådet.
Är du nyfiken på att jobba i någon av EU:s institutioner? Då är EPSO din väg in!
EPSO (European Personnel Selection Office) ansvarar för rekryteringen till EU:s olika organ, från praktik till fasta tjänster. Här hittar du aktuella utlysningar, testbeskrivningar och vägledning: Homepage | EU Careers
Vill du boka in ett besök hos EU-kommissionen? Läs mer här: EU-kommissionens besökscentrum