Min praktik på Europa Direkt Sydskåne

Under min praktik på Europa Direkt Sydskåne genomförde jag en studie om hållbar turism och livskraftig landsbygd. Jag valde detta tema därför att jag tycker att det är intressant och något jag ville fördjupa mig i. Jag tycker att en livskraftig landsbygd är viktig för att de som bor där ska trivas. Turism kan spela en central roll för att skapa denna livskraft genom att tillhandahålla intressanta evenemang och aktiviteter för alla, även de som inte bor i storstadsområden.

Studien skulle besvara frågorna: ”Varför är det viktigt att satsa på en livskraftig landsbygd, och vilka insatser bidrar till att stärka den?” samt ”Hur kan insatser på landsbygden stärka livsmedelsförsörjning och vattenresiliensen?”. För att svara på frågeställningarna letade jag upp två projekt som berörde dessa områden. Jag valde projekten 3ST och RURITAGE då jag tycker att de fokuserade på det som studien vill utreda.

RURITAGE var ett internationellt projekt med 28 partners i 18 länder, som hade som mål att identifiera och lyfta fram områden i Europa där kultur- och naturarv har använts som drivkraft för landsbygdsutveckling. Projektet lyfte fram sex framgångsrika exempel, bland annat kulturella leder och hållbar lokal livsmedelsproduktion. I min studie fann jag paralleller till insatser som genomförts i sydöstra Skåne. Bland annat Jätteleden i Simrishamn och användandet av den invasiva arten Svartmunnad smörbult som livsmedel.

Det andra projektet, 3ST fokuserar på att använda turism som ett verktyg för att hantera hållbarhetsutmaningar. Projektet, som är finansierat av Interreg nordsjöprogrammet med 11 partners i sex länder, har en lokal koppling genom att Simrishamn har valts som pilotområde för vattenresiliens. Detta är särskilt relevant då många områden, som Simrishamn, har en säsongsbetonad turism.

Min studie visade att landsbygden har stor potential att bidra till den gröna omställningen. Men för att denna potential ska realiseras, behöver landsbygden vara en levande plats där människor vill bo och verka. För att uppnå detta är det avgörande att involvera lokalbefolkningen i utvecklingen av sina egna områden. En viktig resurs i denna process är det nätverk som EU erbjuder. Genom att samverka och ta del av erfarenheter och lärdomar från andra regioner kan vi undvika att “uppfinna hjulet på nytt” och istället bygga vidare på redan framgångsrika initiativ. Studien visar också att turism ska ses som en möjlighet snarare än en belastning på exempelvis infrastruktur under perioder med många besökare. Turism kan vara en resurs som inte bara gynnar de som arbetar med besöksnäringen, utan också kan bidra till landsbygdsutveckling och hållbar tillväxt.

Att fördjupa mig i dessa ämnen har varit både inspirerande och lärorikt. Jag har fått en fördjupad insikt i hur EU stöjer landsbygdsutveckling och blivit inspirerad av de engagerade människor som driver projekt för en hållbar och livskraftig landsbygd – en utveckling som gynnar oss alla.

Vad tyckte du var roligast under din praktikperiod på Europa Direkt Sydskåne?

Det som jag tycker varit roligast under min praktikperiod är att vi har fått chansen att gå på många givande evenemang och lyssna på insiktsfulla och intressanta talare. Två tal jag särskilt kommer ihåg är Ylva Johanssons under EU-days i Lund och Nebojsa Nikolic föredrag The power of storytelling and how to do it right från ett nätverksmöte på Tillväxtverket i Malmö. Jag tyckte även att vår konferens för mänskliga rättigheter var mycket spännande och intressant.

Vad tar du med dig från din praktikperiod på Europa Direkt Sydskåne?

Under min praktik har jag fått en inblick i hur EU arbetar på lokal nivå, och jag har också fått en större förståelse för hur kommuner och regioner fungerar. Genom att vara delaktig i olika samverkansmöten och arrangera evenemang har jag fått insikter om hur EU:s mål och initiativ implementeras lokalt. Jag tar även med mig ett nyfunnet intresse för hur man når ut via sociala medier på bästa sätt. Exempelvis att reels på Instagram ofta når ut till fler användare än bara en bild.

Är det något du gjort under din praktik som du aldrig gjort tidigare?

Det är många saker! Exempelvis höll jag under den europeiska språkdagen workshops för gymnasieelever. Jag höll också i ett rollspel om EU:s beslutsprocess, även det för gymnasieelever. Dessutom har jag varit med och arrangerat evenemang, skrivit artiklar och arbetat kommunikativt. Jag var även med och tog fram instruktioner för att mäta räckvidd i sociala medier.

Skulle en EU-karriär vara något för dig i framtiden?

Det skulle det absolut kunna vara! Under praktiken har jag fått insikt i alla karriärsmöjlighete som EU erbjuder. Det finns något för alla intressen, så säkert även för mig!

Läs hela min studie om hållbar turism och livskraftig landsbygd här >>>