Europeiskt samarbete och åtgärder under covid-19-pandemin

I fredags hölls ett webbinarium på EU-kommissionens svenska Facebooksida. Det handlade om EU:s olika åtgärder för covid-19-pandemin. På plats fanns chefen för EU-kommissionens representation i Sverige, Christian Danielsson, samt en rad andra talare.

Katarina Areskoug Mascarenhas, rådgivare hos EU-kommissionen, berättade hur pandemin har lett till mer samarbete mellan medlemsländerna. Ett exempel på detta skedde tidigt under pandemin då flera medlemsländer gick ihop och upphandlade medicinsk utrustning. I mars togs även beslut om att skapa EU-finansierade medicinlager med material i flera EU-länder. Ett av lagren håller på att byggas upp i Kristinehamn.

Folkhälsa och sjukvård är något medlemsländer själva styr över. Därför bygger många av de åtgärder som EU vidtagit kring covid-19 på samarbeten och frivillighet mellan medlemsländerna, sa Katarina. Ett annat gemensamt beslut var att minska smittspridningen genom att begränsa resor till EU från länder utanför EU. Medlemsländerna bestämmer själva över sina gränser. Därför har det funnits olika direktiv gällande resor inom och mellan medlemsländer. I oktober lade EU-kommissionen fram ett förslag om ett system som gemensamt koordinerar begräsningar gällande resor mellan medlemsländer.

Tidigare i år initierade EU-kommissionen ett samarbete för medlemsländerna för att ta fram ett vaccin. Eftersom medlemsländerna själva styr över sin sjukvård var det frivilligt, men alla valde att ansluta sig. Samarbetet innebär att alla medlemsländerna gemensamt investerar i vaccinforskning. Något som ger mer forskningspengar och därför en snabbare produktion av ett vaccin. Richard Bergström, nationell vaccinsamordnare och representant i EU:s vaccinförhandlingsteam, poängterade dock att säkerheten är extremt viktig. Den verksamhet som förhandlar om vaccin är helt separerad från den institution som godkänner vaccinet, EMA – Europeiska läkemedelsmyndigheten.

Jens Mathiesen, ekonomisk rådgivare för EU-kommissionens representation i Sverige, gick igenom EU:s ekonomiska framtid. EU:s BNP förväntas falla med 7 % i genomsnitt på grund av pandemin. EU-länderna ska bekämpa denna lågkonjunktur tillsammans. Bland annat har EU startat upp SURE-fonden. Där har medlemsstater möjlighet att låna pengar för att finansiera exempelvis korttidpermittering. Next Generation EU är ytterligare en åtgärd. En stor återhämtningsplan som ska ingå i nästa EU-budget. Den ska följa de nya klimatdirektiven, vilket innebär att minst 30 % av upplåningen ska investeras i gröna obligationer. Syftet med återhämtningsplanen är att leda EU ur krisen och att lägga grunden inför ett modernare EU, rustat för framtiden.

Det finns möjlighet att se hela livesändningen i sin helhet på svenska EU-kommissionens Facebooksida. Titta här: https://fb.watch/1B5XaFsf8P/