Sacharovpriset

Den demokratiska oppositionen i Belarus belönas med årets Sacharovpris. Sacharovpriset för tankefrihet delas ut varje år till personer eller organisationer som arbetar för mänskliga rättigheter och grundläggande rättigheter. Priset har tilldelats sedan 1988 och är uppkallat efter den sovjetiske fysikern Andrej Sacharov. 

Europaparlamentets talman David Sassoli tillkännagav vinnarna förra veckan med motiveringen: ”De stod och står fortfarande starka inför en mycket mäktigare motståndare. Men de har någonting på sin sida som en brutal kraft aldrig kan besegra – och det är sanningen. Så mitt budskap till er, kära pristagare, är att förbli starka och inte ge upp er kamp. Vi står vid er sida”

Belarus har präglats av massiva demonstrationer mot den sittande auktoritära ledaren Aljaksandr Lukasjenka efter det omstridda presidentvalet i början av augusti. Europaparlamentet har även antagit nya rekommendationer som omber EU att se över sina relationer med Belarus.

Pristagarna bestäms av talmanskonferensen som består av talmannen och gruppledarna för de politiska grupperna i parlamentet. Övriga nominerade var bland annat HBTI-aktivister i Polen och Guapinol-aktivisterna i Honduras vars ena medlem, Arnold Joaquín Morazán Erazo, mördades tidigare under året. Denna grupp är motståndare till en järnoxidgruva i Honduras. “Det är av största vikt att det tillsätts en trovärdig, oberoende och omedelbar utredning av fallet och att de ansvariga ställs till svars” tillade Sassoli om det tragiska mordet.

Prisceremonin äger rum den 16 december i Strasbourg och prissumman är på 50 000 euro.

Läs mer här >>