Europadagen 9 maj – firande både inom och utom de europeiska gränserna

Snart kommer våren och med den Europadagen som den 9 maj firas runt om i hela världen. Syftet med firandet är att uppmärksamma den fred och sammanhållning som präglat den europeiska kontinenten sedan Schumandeklarationen skrevs under 1950.

Deklarationen betraktas som startskottet till det EU-samarbete vi ser idag och syftade till att forma ett politiskt samarbete i Europa. Samarbetet var tänkt att sträcka sig över nationsgränserna för att uppmuntra till fred och tillväxt i stället för kostsamma och tragiska krig.

Det händer inte bara spännande saker på Europadagen, under Europaveckan fokuserar vi på EU på olika sätt i Sydskåne. Den 7-9 maj är det Europaforum i Hässleholm. Europaforum Hässleholm startades 2003 av Lorenz Pucher som ett halvdagsseminarium. Sedan dess har forumet utvecklats för varje år och är nu Sveriges ledande mötesplats för Europafrågor. En gång per år möts allmänhet, politiker, sakkunniga och opinionsbildare för att diskutera aktuella frågor utifrån ett europeiskt perspektiv. Här kan du läsa mer om evenemanget och se programmet: http://www.eu-forum.se/

Den 10 maj är det dags för Leaderbussen att rulla genom Sydskåne för att visa upp intressanta projekt som bidragit till Sydskånes utveckling på olika sätt.

Lämna ett svar