Missa inte EU-valfestival, 16/5 i Ystad!

Nu är det snart dags för EU-val. Det vill vi uppmärksamma med en fullspäckad EU-valfestival i Ystad i demokratins tecken! Lyssna på kandiderande Europaparlamentariker, ställ dina hjärtefrågor och ta del av inspirerande underhållning. Kan du inte vara på plats kan du även se delar av eventet via livestream!

När? 16 maj,  kl. 13-18
Var?  Norra Promenaden i Ystad

Se livestream från eventet här >>

Välkomna till en fullspäckad EU-valfestival den 16 maj med seminarium, rundabordssamtal och debatter inför EU-valet. I programmet deltar nationella, regionala och lokala kandidater till Europaparlamentsvalet. EU-valfestivalen sker på Norra Promenadens utomhusscen och är öppen för alla. Den kommer också att livesändas online.

Debatterna syftar till att skapa större förståelse för skillnaden mellan de olika partierna och deras kandidatspecifika frågor i EU-politiken. Konferencier är den talangfulle Cornelius Löfmark, som är både moderator, artist och komiker. Norra Promenadens utomhusscen är den enda scenen Cornelius ännu inte stått på, förrän nu!

På plats under dagen finns bland annat Anna Maria Corazza Bildt (L), Arwin Sohrabi (S), Max Jamieson (Klimatalliansen), Martin Hallander (KD), Axel Hugosson (SD), Umihana Rasovic (VP), Boriana Åberg (M), Annette Linander (C) och Jesper Olsson (MP). De  som deltar i rundabordssamtalet är ledamot i LRFs riksförbundsstyrelse Hans Ramel, Erik Ehn Blomgren från Sydsvenska Industri & Handelskammaren, kommunstyrelseordförande Per-Martin Svensson från Tomelilla och kommunstyrelseordförande Magnus Weberg från Sjöbo. Talare kommer att uppdateras här på hemsidan efter hand.

Det kommer även att bjudas på härlig musik av elever från Ystad gymnasium, challenges och spännande underhållning. Ni som kommer får också en smakrik macka från NP Bistro och dryck. Debatterna är öppen för alla, men för att delta som åhörare och få en sittplats behöver du anmäla dig via formuläret nedan.  Boka in datumen i din kalender och anmäl dig nedan för att säkra både din plats och lunch!

Vilken fråga är viktigast för dig? På Valfestivalen kan du skicka in din fråga och få svar.

Välkomna! 

Program

13:00-13:15 Öppningstal av Paula Nilsson, Ystad kommunstyrelseordförande

13:15-14:15 Valdebatt med kandiderande europaparlamentariker

Tema: Grön omställning, där bland annat lagstiftningspaketet “Fit for 55” står för en stor del gällande att nå de uppställda klimatmålen. Kan unionen fortsätta med sin ambitiösa klimatpolitik eller är det dags att slå ner på takten? Vilka är dina förslag av åtgärder mot klimatförändringarna? Vad vill du göra för att stödja små och medelstora företag på landsbygden? Vad är din ståndpunkt i EU:s gemensamma jordbrukspolitik?

14:15-14:30 Vad har EU gjort för dig? Europa Direkt Sydskåne

14:30-15:00 Musik från elever på Ystad gymnasium

15:00-15:45 Rundabordssamtal

Tema: Regional och lokal framtidsspaning. Grön och digital omställning som främjar kompetensförsörjning och landsbygdsutveckling

15:45-16:00 Ställ din viktigaste fråga och få svar från kandidaterna under valbarometern

16:00-16:45 Valbarometern

Vi tar tempen på kandidaterna och ställer de viktigaste frågorna inför valupptakten.

16:45-17:00 Musik

17:00-17:45 Valdebatt med kandiderande europaparlamentariker

Tema: Hur kan EU förbereda sig för en utvidgning av unionen till fler än 30 medlemsländer? Hur kan unionen hantera de hot mot demokratin som tornar upp sig både i Europa och på andra håll i världen? Digital omställning med fokus på AI och cybersäkerhet är viktiga frågor i de geopolitiska utmaningar vi står inför. Vad är din ställning till det?

17:45-18:00 Avslutningstal