Falska nyheter och falska produkter i kölvattnet av Covid-19

I dessa tider är det extra viktigt att se till att den information vi hittar via nätet är korrekt. Tyvärr sprids det nu både falska nyheter och falska produkter online kring Covid-19 – Coronaviruset.

Falska nyheter är ett problem för demokratiska länder. De kan även ses som ett hybridhot. Vi kan alla fundera en extra gång om källan vi sprider information från är tillförlitlig. Här kan du läsa en rapport om falska nyheter kring Covid-19 >>  

Ett annat problem som EU-kommissionen och EU:s konsumentmyndigheter skapar åtgärder mot är spridning av falska produkter som sägs förhindra eller bota Covid-19. Det handlar om online-försäljning av produkter som falska masker och handsprit som sägs motverka viruset och säljs till höga priser.

Med stöd av kommissionen förbereder nu EU:s konsumentmyndigheter riktlinjer för att samordna åtgärder mellan nationella myndigheter, handlare och plattformar. Alla online-plattformar behöver arbeta hårdare för att snabbare upptäcka spridning av falska produkter och EU:s medlemsländer uppmanas att agera snabbt och motverka falska påståenden. ”Vi kommer inte acceptera att någon spelar på konsumenternas rädsla som orsakats av COVID-19 i EU”, säger Didier Reynders, kommissionär för rättsliga frågor.