Hållbar vattenförsörjning i Östersjöregionen
Under Europaforum i Åbo diskuterades det hur Europa hållbart ska trygga sin vattenförsörjning. Patrick Child, Deputy Director General for Environment i EU-kommissionen, presenterade en lägesrapport under sitt öppningstal. EU värms upp tre gånger snabbare än övriga världsdelar och sättet vi slösar med vårt dricksvatten är ohållbart. Patrick Child uppskattar att det krävs ytterligare omkring 27 miljarder per år för att ro i land detta.
För att komma till rätta med problematiken behöver EU långsiktiga och effektiva strategier. Verktyg som teknik, innovation och investeringar, krävs för att lyckas, avslutar Patrick Child med att säga.
Detta fördes vidare till ett panelsamtal mellan Elsi Kauppinen – EUSBSR, Klara Ramm – ReNutriWater, Anu Reinikainen – NurseCoast II, Anna Vilhula – City Blues och Marcin Żuchowski – Waterman. Dessa driver eller har drivit projekt kopplade till vatten. Samtliga är finansierade av EU:s fondprogram Interreg Baltic Sea Region. Det är ett samarbetsprogram som är inriktat på gränsöverskridande samarbeten mellan Estland, Finland, Åland, Lettland och Sverige. Målet är att tillsammans lösa gemensamma problem, utmaningar och förbättra livet för medborgarna i regionen. Några av de utmaningar som nämndes var:
- Länder i östra EU står inför ytterligare utmaningar med vattenhållning till följd av kriget och vattnet blir allt dyrare.
- Vi har problem med invasiva arter och att biologisk mångfald minskar.
- Platser som exempelvis får mycket turister delar av året riskerar att få sitt vattensystem överbelastat dessa perioder, samtidigt som det under lågsäsong inte används effektivt.
Vidare diskuterades olika lösningar som tagits fram, exempelvis:
- Att inte använda dricksvatten till saker som avlopp och bevattning, utan olika vattenkvaliteter kan användas till olika saker. Idag dricker vi ca 2% av allt dricksvatten.
- Att försöka förlänga vattnets ”livslängd” genom återvinning. Det kan handla om nya sätt att rena vatten, samt att använda storm- och regnvatten i större utsträckning.
De samtalade även om utmaningar med att tillämpa innovationerna på olika platser, eftersom förutsättningarna när det kommer till saker som avloppsystem och vattentillgång sällan är likadana. Därför måste arbetet med innovation och att ta fram nya lösningar ständigt pågå, eftersom det inte finns någon universallösning som går att applicera på alla områden.
Samtalet belyste vikten av att vi tillsammans måste arbeta med vår vattenförsörjning och inte ta den för givet.
Ta del av fler intressanta panelsamtal och seminarium från Europaforum >>>