“Man får vara med och bidra: det känns meningsfullt”

Möt Clara Feikes de Groot: praktikanten från Ystad som varit på plats i Europaparlamentet i Bryssel

Hur ser det ut bakom kulisserna i Europaparlamentet och varför är det viktigt att unga svenskar söker sig till EU:s institutioner? I denna artikelserie möter vi tre personer från Skåne som arbetar med, i och för EU. Först ut är Clara Feikes de Groot från Ystad, som nyligen avslutat en nio månader lång praktik hos en svensk Europaparlamentariker i Bryssel. Med ett politiskt engagemang och stor nyfikenhet på EU:s arbete berättar hon om hur det är att vara ung praktikant i hjärtat av den europeiska demokratin, och varför fler borde ta chansen:

”Jag tycker att man som ung ska passa på att söka praktik i parlamentet om man vill jobba med något meningsfullt och få vara med och bidra”, säger Clara.

Vardagen i Europaparlamentet

Sedan september gör hon praktik hos en moderat Europaparlamentariker i Bryssel. Det är en erfarenhet som både varit lärorik och överraskande.

”Det som förvånat mig mest är hur roligt det faktiskt är. Det har verkligen varit jättekul! Jag har fått vara med och göra politik, något jag inte varit med om tidigare. Det är jättebra kollegor, en häftig miljö och väldigt internationellt.”

På frågan hur en vanlig dag ser ut berättar Clara att arbetet både är varierande och utmanande:

”Jag hanterar mycket administrativt: kalender, mejl och strukturen i hela arbetet. Men det kan också handla om att förbereda kommunikation för sociala medier, redigera bilder och videos. Jag följer även Utskottet för regional utveckling. Då bevakar jag utskottsmöten och följer ärenden som går till plenum. Jag tar också fram underlag och håller koll på nyhetsflödet.”

Kontakten med Sverige

Clara har även haft viss kontakt med Sveriges ständiga representation vid EU i Bryssel, som nu är på väg att bli en ambassad. Det är ett viktigt nav för den svenska regeringens EU-arbete.

”Eftersom vi nu har en moderat regering, det vill säga Tidöregeringen, så har vi mer kontakt än vanligt med Sveriges ständiga representation, eftersom regeringen representeras i ministerrådet. Vi jobbar för moderat politik, fast i Bryssel.”

Clara nämner också att arbetsmarknadsfrågor ibland blir aktuella, och att de kan skilja sig mycket mellan olika EU-länder. Ibland korsar politiken även partigränserna, vilket bidrar till att det politiska arbetet blir både komplext och fascinerande.

Clara berättar även om hur livet utanför praktiken ser ut i Bryssel.

”Det finns jättemycket att göra här i Bryssel. Det finns barer, kaféer och bättre väder än i Sverige. Och så har man kontakt med andra praktikanter, till exempel från regionkontoren, Sveriges ständiga representation i Bryssel och andra två moderata praktikanterna i parlamentet.”

Ett särskilt minnesvärt ögonblick var att få delta när den nya EU-kommissionen godkändes:

”Det var häftigt att få inblick i hur det går till bakom kulisserna.”

Praktiken avslutades i maj, då Clara varit på plats i totalt nio månader, vilket är maxlängden för praktik i Europaparlamentet. Vad händer sen? Undrade vi.

”Jag hade inga tydliga förväntningar innan jag började, men nu blir det en master i European Studies, med ett år i Göteborg och ett år i Konstanz i Tyskland. Jag kan absolut tänka mig att komma tillbaka till Bryssel i framtiden.”

Varför ska man som ung söka sig till EU-institutionerna?

Till andra unga som funderar på en EU-karriär har Clara ett tydligt råd:

”Våga söka! Satsa på det personliga brevet. Man behöver inte kunna allt, men vara villig att lära sig. Det finns många möjligheter: Blue Book-praktik, Schumanprogrammet, praktik hos svenska organisationer, den svenska representationen, ministerrådet… Det gäller bara att våga ta det första steget.”

Är du politiskt engagerad och intresserad av att följa Claras fotspår och söka praktik hos en europaparlamentariker? Hör av dig till respektive europaparlamentarikers kansli.

Är du intresserad av praktik på någon av EU-institutionerna? Läs här du kan bli en EU trainee: Traineeships | EU Careers