Seminarium: Brexit – Det innebär avtalet mellan Storbritannien och EU för Sverige
Den 13 januari höll EU-kommissionens representation i Sverige ett digitalt seminarium för att diskutera avtalet mellan EU och Storbritannien. Det har tagit sin tid, men på julafton 2020 kom unionen och Storbritannien fram till en överenskommelse. Paulina Dejmek Hack från EU-kommissionen gick igenom avtalet.
Överenskommelsen består av tre avtal, berättade Paulina. Det är ett handelsavtal, ett avtal gällande fredligt användande av kärnvapen, samt ett avtal gällande utbyte av säkerhetsklassad information. Det sistnämnda är ett standardavtal som EU har med flera så kallade tredjeländer, det vill säga länder som inte är medlemmar i EU. Avtalen är i kraft, de tillämpas sedan den 1 januari 2021 och Storbritannien och EU-kommissionen har godkänt dem.
Eftersom Storbritannien gått ur EU finns inte längre den fria rörligheten till Storbritannien från övriga EU-länder. Personer från EU-länder, som t.ex. Sverige, som flyttar till Storbritannien kommer behöva rätta sig efter Storbritanniens migrationsprocesser. Likaså brittiska medborgare som flyttar till Sverige kommer behöva följa samma migrationsprocesser som medborgare utanför EU. Men, detta gäller enbart för de EU-medborgare och britter som flyttat efter den 31 december 2020. I överenskommelsen mellan EU och Storbritannien kommer de britter som bor i ett annat EU-land innan den 31 december 2020 att få bo kvar och behålla sina EU-rättigheter livet ut. Likaså med EU-medborgare som varit bosatta i Storbritannien innan årsskiftet. Så om du som skåning är bosatt i England sedan flera år tillbaka behöver du inte oroa dig, du behåller dina rättigheter som EU-medborgare. Likaså om du bor med din brittiska partner i Skåne sedan flera år tillbaka, så är premisserna de samma som innan Brexit. För studenter innebär det även att det inte längre kommer vara kostnadsfritt och lika enkelt att kunna studera i Storbritannien i och med att landet även lämnar Erasmus+-programmet.
Hela överenskommelsen är över 1200 sidor och är det enda av sitt slag. Det är viktigt att komma ihåg att detta är första gången som ett medlemsland säger upp sitt medlemskap i EU. Mycket kommer att förändras, påpekade EU-ministern Hans Dahlgren. Handel med Storbritannien kommer numera att betraktas som handel med tredje land och varor från Storbritannien som transporteras in i Sverige kommer behöva gå igenom tullen. Däremot kommer varor och tjänster som uppfyller vissa krav fortfarande att vara tullfria, så tullfriheten kommer till viss del att fortsätta. Dock, påpekade Hans Dahlgren, så kommer handeln mellan EU och Storbritannien att förändras och påverkas av de nya avtalen. Varor måste kvalificeras för att uppnå tullfrihet, det kommer tillkomma nya kontroller och alla företag inom EU som har handel med Storbritannien kommer behöva se över sina avtal, för de kan komma att påverkas. Ytterligare finns det ett ambitiöst upphandlingsavtal mellan Storbritannien och EU där europeiska företag har samma upphandlingsmöjligheter i Storbritannien som t.ex. brittiska bolag.
Om du som privatperson brukar handla varor från Storbritannien via nätet kan det vara bra att läsa igenom tullverkets hemsida som går igenom villkoren. Du kommer efter den 31 december behöva betala en importmoms och handlar du för mer än 1 600 kr kommer du behöva betala tullavgifter. Tänk även på att vissa läkemedel och växter inte får importeras från länder utanför EU, vilket Storbritannien nu är.
Hans Dalhgren är nöjd med att det blev ett avtal. Däremot var han aldrig särskilt orolig för en hård Brexit. Han trodde på att det ömsesidiga ansvarstagandet skulle vinna och det gjorde det. Detta är ett avtal vi har kommit överens om tillsammans, sa han. Däremot är det viktigt att komma ihåg att utträdet kommer att få konsekvenser för Storbritannien. Det kommer bli krångligare för medborgare och för företag att behöva ställa sig efter de nya avtalen. Det är lättare att vara med i EU och det ska löna sig att vara det, avslutade Hans Dahlgren.