Vad vi tar med oss från Per Grankvist

Per Grankvist
VVV Media Styrelse, Per Grankvist. Foto Anna Hållams

Den 14/1 höll vi på Europa Direkt Sydskåne, tillsammans med europaparlamentet en inspirationsföreläsning med Per Grankvist, ansvarig för Sveriges största renodlade politikkonto på Instagram ”Vad Vi Vet –  Politik”. Våra praktikanter Maria och Henrik deltog i publiken, för att utveckla sitt sätt att jobba med sociala medier. 

Vad tyckte du om föreläsningen?

Maria: Jag tyckte att föreläsningen var bra. Per var väldigt rolig att lyssna på och han kom med mycket bra tips och inspiration när det kommer till att sprida information på ett roligt och lättillgängligt sätt. Per pratade om hur engagemang kan se ut och varför vi väljer att engagera oss i något. Folk kan engagera sig i samma förening men av olika anledningar.

Henrik: Jag är väldigt nöjd och minst sagt inspirerad av Pers föreläsning. Han har ett väldigt engagerande sätt att kunna sätta saker i kontext samtidigt som det är roligt att lyssna på. Jag skrattade högt flera gången under inspirationsföreläsningen.

Vad tar du med dig från föreläsningen?

Maria: Per hade många bra tips på hur man sprider information och hur man får folk att engagera sig i ens frågor. Det första tipset jag tar med mig från Per är nytta före nyhet. Per menar att det finns väldigt många nyhetskonton ute i etern och det är alltid någon annan större kanal som kommer vara först. Därför behöver man inte vara först, det är bättre att lägga ner tid på sina inlägg så att de blir bra skrivna. Det leder till ytterligare två tips som jag fick med mig från Per: att de två-tre första raderna är de absolut viktigaste i hela inlägget, det är de som avgör om folk stannar och fortsätter att läsa, så lägg ner tid på dessa. Mitt sista tips från Per är att skriv dina inlägg från en rolig vinkel, våga vara lite off-topic och lite konstig. Per säger att man ska leta efter en vinkel som får folk att haja till. Ämnet kan egentligen vara jättetråkigt, men kan du bara hitta en rolig vinkel som får folk att stanna till så kommer dina kanaler att expandera.

Henrik: Vad jag först och främst tar med mig från föreläsningen är den energi som Per bjuder på i sin föreläsning. Jag fann mycket intressant att ta med härifrån. En av de viktigaste punkterna för mig var att det viktigaste med att uppdatera sina sociala medier inte är att utgå från stora nyheter hela tiden, utan det är regelbundenheten som är det viktigast för att hålla engagemanget uppe. Det är också viktigt att hålla sig till en plattform så att ens följare kan växa just där. Slösa inte tid på att vidarebefordra dina följare till andra plattformar.

Ett annat tips jag tar med mig är att det är viktigt att kunna hitta personer som man kan kroka arm med i gemensamma ämnen. Det kanske känns som att det du skriver är supertråkigt men det finns en publik för allt och även de mest tråkiga nyheter kan tas an på ett roligt sätt. Men oavsett hur roligt och intressant ett inlägg är så måste allting som man postar på sina sociala medier också förhålla sig till en grund i fakta. Man vill inte bygga sitt konto på felaktigheter och osanningar.

Vill du följa Per på sociala medier så hittar du hans Instagram under namnat vadvivet. Europa Direkt Sydskåne finns också på Instagram. Vi finns under eddsskane.