Sydöstra Skånes förstagångsväljare

I Sverige finns det av 7,6 miljoner röstberättigade 560 000 förstagångsväljare som får rösta i EU-valet den 9 juni. Europa Direkt Sydskåne har under våren haft glädjen att besöka gymnasieskolor i Sjöbo kommun, Ystad kommun, Simrishamn kommun och Tomelilla kommun och pratat om EU och det stundande EU-valet med alla förstagångsväljare.

Vi höll föreläsningar och workshops om EU för att berätta om EU:s historia, funktion och institutioner. Även om EU och Bryssel kan kännas långt ifrån Sydöstra Skåne grundar sig 37 % av Sveriges lagar och 60 % av kommunernas agendor i EU-beslut. Eleverna fick konkreta exempel på hur EU påverkar våra liv och vår vardag. Föreläsningens andra del fokuserade på EU-valet och Europaparlamentet för att förklara Europaparlamentets funktion och hur röstningen går till. Under föreläsningen hade vi ett interaktivt moment där eleverna fick välja vilken politisk fråga som är viktigast för dem. Den viktigaste frågan för våra förstagångsväljare i Sydöstra Skåne är fred och solidaritet i Europa.
Tabellen indikerar på vilka politiska frågor som eleverna tycker är viktigast. Eleverna  fick välja mellan 5 alternativ för att rangordna från viktigast till minst viktigast.

Tack till eleverna på Nova Gymnasium, Malenagymnasiet, Praktiska Gymnasiet i Ystad, Bollerups naturbruksgymnasium och Ystad Gymnasium för att ni tog er tid att lyssna på oss.

EU-valet är den 9 juni i Sverige och förtidsröstningen öppnar 18 dagar innan valet. Var du ska rösta står på valsedeln som kommer med posten 3 veckor innan valdagen. För att rösta i Sverige måste du vara 18 år och svensk medborgare. Var med och gör din röst hörd! Dags att agera tillsammans – Tillsammans i Europa

Är du osäker eller nyfiken och vill veta mer om EU-valet kan du läsa mer här:

EU-valet 2024: allt du behöver veta (europa.eu)

EU-val – Your Europe (europa.eu)