Ungt språkfirande, framtidsdikter och demokratidiskussioner

Igår var det full aktivitet i Simrishamn. Luften genljöd av ungas röster, musik och energi när 150 elever firade Europeiska språkdagen. Engagemanget arrangerades av Europa Direkt Sydskåne tillsammans med Nova gymnasium, fritidsgården Benka-Di och Simrishamns bibliotek.

Det blev ett mycket lyckat arrangemang med ungas röster om demokrati och vikten av språk. Dessutom fick unga möjlighet att hämta information om möjligheter att resa, jobba och plugga i övriga EU.

Vi är glada att Radio Kristianstad kom och besökte oss för att uppmärksamma eventet med de unga >>

Poesitävlingen YoungVoices4Europe som pågått under året avslutades och de tre vinnande bidragen från Sydöstra Skåne reciterades på scen. Läs det vinnande bidraget här!  Tipsrundan i språkets tecken avslutades med en prisutdelning. De tre vinnarna fick välja på t-shirts med europeiska språk, ett rese-kit med nackkudde/bagage-våg och bagage-tag samt en kaffetermos.

I aktiviteten inne på biblioteket kastade sig de unga över dikter och låttexter på olika språk. De klippte ut ord som de sedan klistrade ihop till sina egna dikter om sin vision om Europas framtid. För att illustrera sina dikter fanns även massor av bilder att klippa från och färgpennor att rita med. Alla dikter sattes sedan upp på en stor vägg som finns på biblioteket för allmänheten att ta del av.

På tre stationer inne på Nova gymnasium fanns unga språkambassadörer från universitetet på plats. De gjorde språklekar med de unga besökarna där de uppmanades att hitta olika föremål som beskrevs på italienska, spanska och tyska. Visste du att lejon heter Löwe på tyska? 😊 Här fick deltagarna möta en annan ung person som valt att studera i ett annat land än sitt eget och ställa frågor.

Nästa år är det Europaval. Detta uppmärksammade vi med en workshop där eleverna fick diskutera olika frågor utifrån varför det är viktigt att rösta. Det blev bra samtal kring demokrati, delaktighet och gemenskap. Alla tankar samlades sedan in och sattes upp på en vägg för andra att inspireras av.

Jag tycker att det är viktigt att rösta i EU-valet för att det är viktigt att EU ska hålla ihop och att allas röster ska komma fram.

Här är några fler av de ungas argument för vikten att rösta:

  • Jag tycker att det är viktigt att rösta i EU-valet för att utnyttja sin demokratiska röst.
  • Jag tycker att det är viktigt att rösta i EU-valet för att få sin röst hörd och uttrycka sina åsikter.
  • Jag tycker att det är viktigt att rösta i EU-valet för att lagar och regler påverkar lagar och regler i Sverige.
  • Jag tycker att det är viktigt att rösta i EU-valet för att påverka samhället, klimatet och att få min röst hörd.

Inne på fritidsgården bjöds det på fika och tipsrunda. Hela evenemanget avslutades med uppträde av Lucas Larsson. En ung artist som återvände till sin gamla skola för att inspirera unga.

 

Stort tack till alla fantastiska elever och till all personal som gjorde dagen möjlig!