Vad har Spettekakan med EU att göra?

Foto av Spettekaka: Johan A [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)]

Om knappt en månad är det dags för en av våra mest populära högtider, nämligen midsommarafton. Efter en måltid med nypotatis, sill, pajer och jordgubbar kan man tänka sig att skåningarna också inhandlar det klassiska bakverket Spettekaka till desserten. Den skånska specialiteten är i sig en traditionsbärare och ett känt varumärke, men vad har den gemensamt med till exempel Champagne? 

Champagne, Spettekaka, Falukorv och Västerbottenost ingår alla i förordningen för skyddad ursprungsbeteckning från 2000. Förordningen går sammanfattat ut på att skydda jordbruksprodukter, livsmedel, spritdrycker och viner från vissa geografiska platser och ursprung, från att tillverkas under samma namn på andra platser. Detta innebär inte bara en trygghet för konsumenten som vet precis vad den köpt och hur varan har tillverkats, utan skapar också en unik marknadsfördel och attraktionskraft för en viss produkt. I stället för att en jordbrukare till exempel måste producera stora kvantiteter av samma vara kan hen, tack vare denna förordning, i stället erbjuda produkter med en viss kvalité, tradition eller produktion, som är unik för just den platsen. 

Här kan du klicka dig vidare om du vill läsa mer om andra vanliga produkter som skyddas av samma förordning. Du kan också klicka dig runt på Vad Europa gör för mig för att läsa om hur fler vardagliga saker i din omgivning påverkats av beslut fattade på EU-nivå.