Välbesökt EU-seminarium med Patrik Juhlin på Ystads stadsbibliotek

Bild när Patrik föreläser och visar en PPT med bild på en båt

Förra veckan höll Europa Direkt Sydskåne i ett välbesökt EU-seminarium med yrkesdykaren Patrik Juhlin. Runt 25 personer trotsade det ruskiga åskvädret och deltog i evenemanget på Ystad Stadsbibliotek.

Patrik är yrkesdykare och ”spökgarnsexpert”. Han berättade för besökarna om sitt arbete med att rensa haven från spökgarn. Spökgarn är övergivet fisknät som snärjer fiskar, tumlare, sälar och andra djur och orsakar en plågsam död. Han har arbetat med detta sedan 2006 genom olika projekt.

Dessa spöknät påverkar även miljön på andra sätt. När de övergivna fisknäten bryts ned sprids mikroplaster i vattnet och vidare till fiskar och annat djurliv. Patrik driver sedan 2019 organisationen RESCUE OCEAN som lyfter problematiken med just spöknät.

Patrik har arbetat med flera EU-finansierade projekt. Ett av dem är MARELITT Baltic, som leds av Simrishamns kommun. Projektet ger pengar till flera aktörer runt Östersjön för att rensa bort marint skräp.

Patrik berättade även om hur ny teknik underlättar arbetet med att lokalisera skeppsvrak. Välbevarade skeppsvrak gör Östersjön unikt och där är arbetet och samarbetet med andra länder runt Östersjön nödvändigt.

Evenemanget arrangerades tillsammans med LEADER Sydöstra Skåne.
Läs mer om Patriks arbete på P-dyks hemsida här: http://pdyk.se/index.html