EU-beslut: Alla smartphones ska ha samma laddare

Efter ett lagförslag från EU-kommissionen har EU-parlamentet och ministerrådet beslutat att alla mobiler, läsplattor och annan bärbar elektronik kommer att få samma laddare. Detta börjar gälla från och med 2024.

Förslaget vill se till att vi minskar vårt elektroniska avfall inom EU. Dessutom ska förslaget göra det enklare för konsumenterna. Detta då en och samma laddare kan fungera till flera av dina enheter med hjälp av en så kallad USB C-port.

För bärbara datorer får tillverkarna ytterligare tre år på sig att anpassa elektroniken till USB C. Annan elektronik som omfattas av förslaget är spelkonsoler, hörlurar, högtalare, GPS, samt trådlösa möss och tangentbord.

EU-kommissionären för den inre marknaden, fransmannen Thierry Breton, uppskattar att lagförslaget kommer att spara utgifter på 250 miljoner euro för konsumenterna.

”I dag har vi gjort den gemensamma laddaren till verklighet. Europeiska konsumenter har längre frustrerats av mängden laddare som tornar upp sig med varje ny enhet. Nu kommer de att kunna använda en och samma laddare för all sin bärbara elektronik”

Citat från den maltesiska EU-parlamentsledamoten Alex Agius Saliba i ett pressmeddelande.

Läs mer på Europaparlamentets hemsida här >>