EU-studie visar: Svenska barn mest utsatta för miljögiftet PFAS

PFAS är ett samlingsnamn för en grupp miljögifter som finns i en mängd olika produkter, exempelvis köksredskap, kläder och kosmetika. Vid tillverkning och användning sprids de sedan i miljön och hamnar så småningom i vårt dricksvatten och i maten vi äter. EU arbetar på att få till ett totalförbud av PFAS till 2025.

Vad är PFAS?
EU-projektet The European Human Biomonitoring Initiative har genomfört en studie som visar att svenska tonåringar var mest drabbade av de olika miljögifterna. Studien visade att samband mellan höga PFAS-halter och vissa livsmedel, som fisk, ägg och inälvsmat. Problemet med PFAS-ämnena, som också kallas högfluorerade ämnen, är att de är väldigt svåra att bryta ned. Därför kan de även benämnas som ”evighetskemikalier”.

PFAS används i en mängd olika produkter då det är vattenavvisande och tål höga temperaturer, och återfinns därför i stekpannor, brandskum, impregneringsmedel och matförpackningar. PFAS-ämnena sprids lätt vidare i miljön omkring oss, både via luften och i vattendrag. Svenska kräftor visade sig innehålla stora mängder PFAS-gifter, och detsamma gäller för fisk fångad i Sverige.

Vad gör EU?

EU arbetar på ett totalförbud för alla gifter som ryms inom PFAS. PFOA och PFOS är två av de mest välkända miljögifterna inom PFAS. De är förbjudna inom EU sedan 2009 respektive 2020.

Efter ett förslag från den svenska kemikalieinspektionen och dess tyska motsvarighet tog EU beslut om att förbjuda runt 200 PFAS-ämnen, från och med februari 2023.

EU har också beslutat att införa gränsvärden för PFAS i livsmedel från och med januari 2023.

Vad kan jag göra själv?

 Fråga i butiken om varan du vill köpa innehåller PFAS.

  • Välj miljömärkta varor.
  • Utgå från materialet på varan. Är det vatten eller fettavvisande? Då innehåller varan troligtvis PFAS.
  • Undvik att äta fisk från insjöar och Östersjön.
  • Undvik att köpa skönhetsprodukter med PFAS, välj miljömärkta produkter.

Läs mer här.