Vi firar Europadagen med Skånska EU-projekt!

Idag, den 9:e maj, firar vi Europadagen – EU:s födelsedag. Samma datum år 1950 höll Frankrikes dåvarande utrikesminister ett tal om ett nytt samarbete för fred inom Europa. Ett tal som blev startskottet för EU.

För att uppmärksamma denna dagen har de Skånska Europa Direkt-kontoren tagit fram korta filmer. Filmer som visar upp  inspirerande EU-projekt som får Skåne att växa.

Kan sökhundar tränas till att nosa upp vad som helst? I denna film får du höra mer om ett spännande, EU-finansierat projekt där sökhundar tränas i att upptäcka svampangrepp på äppelträd – redan innan de planteras ut.

Visste du att matavfall från staden kan omvandlas till hållbara gödningspellets? I denna film får vi höra om projektet ”Kretslopp från stad still land: värdeökning för lantbruk” där EU-finansiering bidragit till utvecklingen av gödningspellets.

I förstudien Snapphaneleden undersöks möjligheten att stärka besöksnäringen i nordöstra Skåne genom att knyta ihop och utveckla vandringsleder.

Hur kan vi öka digitaliseringsgraden i Skåne? Hör hur DigIT Hub Sverige, en europeisk digital innovationshub, med hjälp av EU-finansiering kan hjälpa företag och offentlig sektor att digitalisera.

Vill du prova på att bo i ett annat land inom Europa? I den här videon berättar Jenny och Amanda om möjligheten för ungdomar från Helsingborg att resa som volontärer via EU:s program Europeiska solidaritetskåren.

Hörby kommun ska genom en förstudie undersöka vilka behov små och medelstora företag har av extern finansiering för att kunna växa hållbart och innovativt.

Hur kan vi nyttja vatten mer effektivt? Det undersöker man just nu i EU-projektet REWAISE i Malmö, där en ny innovativ stadsdel växer fram.

Har du besökt Ystads hamn någon gång? I denna film får du höra om hur EU-finansiering har utvecklat och framtidssäkrat hamnen för hela Sydöstra Skåne.

Ha en härlig Europadag!