Författarsamtal med Lina Wolff om europeisk identitet

Foto på Lina Wolff
Foto: Håkan Sandbring10

Onsdagen 18 november arrangerade Europa Direkt Sydskåne, Simrishamns bibliotek och Leader Sydöstra Skåne ett livestreamat författarsamtal med den skånska Augustprisvinnaren Lina Wolff, författare till bland annat De polyglotta älskarna och Köttets tid.

Varvat med att djupdyka i hennes böcker, talade vi även om företagandet bakom författarskapet och hur affärsdelen av författarskapet samverkar med den kreativa processen för Lina. Hon gav tips till unga aspirerande författare om hur de kan arbeta på sina talanger medan de odlar sitt egenföretagande bredvid en stabil halvtidstjänst som skapar en grundtrygghet.

Lina kommer från Hörby, bor i Lund och har bott många år i Spanien och på andra platser i Europa. Hon talade om hur dessa möten med olika språk och personer från olika bakgrunder och med varierande referensramar, varit en stor källa av inspiration. Från dessa möten har hon vaskat fram guldkornen till sina berättelser och format de karaktärer hon skapar. Hon reflekterade över hur en person på landsbygden i Skåne har mycket gemensamt med en person på landsbygden i Spanien. Genom att resa och arbeta på olika platser, genom att lära sig nya språk, så skapas en förståelse för olika människor. Variationen i var språks poesi, kan öppna upp nya infallsvinklar till samma situation.

”Europeisk identitet handlar väldigt mycket om att försöka enas om kring vad det är vi vill åstadkomma […] om vi vill gå en ljus framtid till mötes måste vi hitta de punkterna där vi vill mötas” säger Lina Wolff.

Lina fick även göra ett litet skämtsamt identitetstest som Europa Direkt Sydskåne skapat. Testet gick ut på att höja en Skånsk flagga eller en EU-flagga beroende på vilket alternativ som lät bäst som t.ex. kiviksmust eller champagne? Ales Stenar eller Akropolis? Simrishamn eller Saint Tropez? Slutsatsen efter testet var att allt Skånskt faktiskt också är Europeiskt eftersom vi är i Europa och att här finns mycket från Europa som vi njuter av i Skåne eller som skåningar gärna vill uppleva i Europa!