Förtidsröstning och valfestival!

Idag, den 22 maj, sätter förtidsröstningen till EU-valet igång. Kanske har du redan bestämt dig för vilket parti och vilken kandidat som får din röst. Om du vill ha lite mer kött på benen, titta på inspelningen från vår valfestival i Ystad där kandiderande parlamentariker debatterade viktiga frågor för sydöstra Skåne.

Här hittar du inspelningen

I torsdags var det dags för Europa Direkt Sydskånes stora valevent i Ystad. En dag som bjöd på både sol och spännande diskussioner, med ett öppningstal av Ystad kommunstyrelseordförande; Paula Nilsson. Alla de stora partierna var representerade i debatterna och även ett lokalt parti. Moderatorn och konferencier Cornelius Löfmark, komiker och musiker, ledde debatterna med både humor och fast hand. Besökarna fick även ta del av rundabordet samtal med lokala aktörer samt underhållning från musikframträdanden av elever från estetiska programmet vid Ystad gymnasium
Klimatdebatt
Den första debatten under dagen fokuserade bland annat på EU:s mål att bli världens första klimatneutrala kontinent senast 2050. Målet är att minska utsläppen av växthusgaser med 55 % till år 2030. För att nå dessa mål krävs en grön omställning som påverkar hela EU, inklusive energisektorn, små och medelstora företag, och jordbruket – områden som är särskilt relevanta för Skåne.

De kandiderande diskuterade omfattningen av EU:s klimatpolitik, andelen ekologiskt jordbruk, kärnkraftens roll i den gröna omställningen, och stöd till små och medelstora företag – som utgör 97 % av företagen i sydöstra Skåne och står för två tredjedelar av jobben.

Rundabordssamtal om kompetensförsörjning och näringslivets utmaningar
Erik Ehn Blomgren från Sydsvenska Industri & Handelskammaren tog plats på scen för att tala om kompetensförsörjning. Därefter följde ett rundabordssamtal med Erik Ehn Blomgren, Hans Ramel från LRF:s riksförbundsstyrelse, Per-Martin Svensson, kommunstyrelseordförande i Tomelilla kommun och Magnus Weberg, kommunstyrelseordförande i Sjöbo kommun. Diskussionen kretsade kring framtida kompetensbehov och utmaningar för näringslivets tillväxt. Även hur vi ska kunna skapa en attraktiv lokal och regional arbetsmarknad.

Valbarometer och Dueller
För att få de kandiderade deltagarna att visa väljarna var de stod i olika frågor hade vi även en valbarometer. Här fick politikerna använda skyltar med tumme upp och ner för att snabbt ta ställning. Frågor som togs upp inkluderade bland annat förbudet mot försäljning av nya bensin- och dieselbilar från 2035, EU:s budget, kärnkraft och EU:s jordbrukspolitik.

I den andra delen duellerade kandidaterna två och två om frågor som migrationspakten, EU:s utvidgning, AI-akten och åtgärder för rättvis konkurrens för landsbygdens klimatarbete.

Valdebatt lokala frågor
Dagen avslutades med att kandiderande svarade på Frågor med lokal förankring och som skickats av elever från Nova gymnasium i Simrishamn och Ystad gymnasium, samt frågor från publiken. Bland annat diskuterades möjligheterna för nuvarande gymnasieelever att få jobb i Europa och kandidaternas favoritländer inom EU (förutom Sverige).

Nytryckt folder och mediabevakning
Helt ny från tryckpressarna fanns vår folder “EU & Sydöstra Skåne” som vi delade ut på festivalen. Den kommer även att dyka upp på bibliotek runt om i våra kommuner. Du kan även ladda ner den här som PDF. Foldern ger lokala exempel på EU:s närvaro och vad EU åstadkommit under de senaste fem åren. Den beskriver länken mellan EU och Sydöstra Skåne.

Extra kul att media var på plats och rapporterade om vår EU-valfestival i sydöstra Skåne. Kanske såg du nyheten på Ystad Allehandas förstasida, annars kan du läsa deras artikel här: Ystad Allehandas artikel

Även Sveriges Radio, P4 Kristianstad kom och intervjuade besökare och talare. Lyssna på det här:  P4 Kristianstad