Mitt Simrishamn, ett projekt med och för aktörer i ”Österlens huvudstad”

Europa Direkt Sydskåne lyfter gärna inspirerande, lokala exempel som har fått EU-finansiering. Som i detta inlägg där du får möta Lotta Engvall, centrumutvecklare och BID manager på Simrishamns kommun, som är ansvarig för projektet Mitt Simrishamn som fått finansiering från LEADER Sydöstra Skåne.

Utvecklingsprojektet Mitt Simrishamns mål är att rusta staden för framtiden, uppmuntra till nytänkande och nya samarbetskonstellationer och att kunna nå en bredare marknad!” säger Lotta.

Simrishamn kallas ofta Österlens huvudstad, något som projektet hoppas kunna stärka i framtiden.

Projektet hoppas även på nominering, eller vinst, i tävlingen Årets Stadskärna 2022 som utses årligen av Svenska Stadskärnor. Ansökan kommer skickas in innan årets är slut och blir man nominerad blir det besök av en jury som bland annat kommer att intervjua invånarna om utvecklingen i Simrishamn.

Projektet Mitt Simrishamn drivs via samverkansorganisationen Mitt Simrishamn som består av offentliga, privata och ideella aktörer i Simrishamn som tillsammans vill skapa en levande och attraktiv stad. Projektet använder Svenska Stadskärnors affärsutvecklingsmodell BID (Business Improvement District) för att involvera, aktivera och göra olika aktörer delaktiga i stadens utveckling.

”Organisationen Svenska Stadskärnor, som har lång erfarenhet av stadsplanering, både coachar oss och agerar kritiska ögonöppnare”, säger Lotta. ”Arbetsprocessen har gjort att hela samhället är involverat i projektet. Det ger flera olika perspektiv som från kommunen, politiker, tjänstemän, fastighetsägare, föreningar, handel, näringslivet samt civilsamhället.”

Projektet utvecklar Simrishamn inom fem olika områden:

  1. Varumärke (där det ingår identitet, profil, image, positionering)
  2. Utbud (aktiviteter, upplevelser, service)
  3. Platsen (funktion, utseende, utformning)
  4. Tillgänglighet (färdsätt, framkomlighet, öppettider)
  5. Rent, tryggt och säkert

En stor del av projektet Mitt Simrishamns finansiering kommer från EU:s jordbruksfonder via LEADER Sydöstra Skåne.

”Vi fick stor hjälp under ansökningsperioden”, säger Lotta. ”LEADERS finansiering ledde till att utvecklingsarbetet gick mycket snabbare än vad det hade gått om vi sökt pengarna hos andra aktörer. Projektet har också fått finansiering av kommunen och fastighetsägare. Dessutom bidrar alla involverade med det de kan. Som när lokala föreningar bidrar med tid att jobba i projektet.”

En del av den beviljade finansieringen har använts till stödet från Svenska Stadskärnor och olika utbildningar inom exempelvis sociala medier. Under hösten ska en expert hjälpa projektet att hitta en kommunikationsplattform som passar deras verksamhet.

På frågan om vilka tips Lotta har till andra aktörer, föreningar eller organisationer som vill söka EU-finansiering svarar hon: ”Försöka att prata med andra som redan har fått medel beviljade. De flesta entreprenörer har ont om tid så det är smart att t.ex. organisera en ”inspirations-kväll” där man kan prata om vad det finns för resurser, material, var det finns pengar, var det finns ett LEADER kontor eller annan relevant information.”

Vi önskar projektet lycka till – både med tävlingen och med hela utvecklingsarbetet framöver! Det är roligt och spännande att kunna följa ett så stort och omfattande projekt i en av våra kommuner.

Läs mer om projektet här: Centrumutveckling och Årets Stadskärna | Simrishamns kommun


EU-finansiering kan vara aktuellt att söka för näringsliv, organisationer, kommuner eller projekt. Kika gärna in på vår sida om “EU-finansiering” där vi samlar länkar, artiklar med goda lokala exempel och tipsar om möjligheter för olika aktörer. Här hittar du även information om webbinarium-serien för näringsliv, ”Vägen till pengarna”, som vi sänder tillsammans med Innovationscenter för landsbygden.