Nya ansikten på Europa Direkt Sydskåne

Vi är glada att ha två nya praktikanter på plats på kontoret! Jonna från Lunds Universitet med intresse för mat, spel och mysiga middagar och Tina som studerar vid Linnéuniversitetet, tycker om naturen och har ett intresse för kreativa processer, dans och matlagning. I detta inlägg svarar de på frågor om sig själva, sina intressen för EU och vad de förväntar sig av sin tid hos oss.

Berätta lite om dig själv

Jonna: Mitt namn är Jonna, snart 23 år fyllda och är sedan 2017 bosatt i Malmö. Jag har sedan tidigare en kandidatexamen i statsvetenskap från Malmö Universitet, vilket jag slutförde sommaren 2020. Sedan hösten 2020 har jag studerat Master of Science in Global Studies vid Lunds Universitet. Jag har även grottat ned mig i lite säkerhetsstudier. Utanför plugget har jag en försmak för god mat, spel av de flesta sorter och älskar både att mysa hemma med sambon och umgås med mina vänner, speciellt nu när vi alla får mötas igen!

Tina: Mitt namn är Tina, är 27 år gammal och bor just nu i Malmö. De senaste 2 åren har jag varit bosatt i Potsdam i Tyskland. Där har jag, förutom att skriva min masteruppsats inom programmet International Affairs på Linnéuniversitetet, även gjort en utbildning inom Design Thinking på Hasso-Plattner institutet i Potsdam. På fritiden tycker jag om att få komma ut i naturen och gå i skogen. Jag skulle beskriva mig själv som en ganska kreativ person och detta uttrycker jag både i dans och i matlagning. Jag experimenterar gärna i köket och gör det antingen ensam eller tillsammans med vänner, och jag är ständigt på jakt efter nya smakupplevelser.

Hur ser ditt intresse ut för EU-frågor?

Jonna: Mitt intresse för EU har växlat under åren, men första gången jag kan minnas att mina ögon öppnades för den större världen var i grundskolan när min SO-lärare ägnade tid till EU och FN. Dessutom när jag pratade med min mamma hemma om världen och samhället. Intresset fick en ny gnista under migrationskrisen 2015 samt runt den kontroversiella ”article 13” som handlade bl.a. om copyright på internet. Det har dock sedan dess landat i ett större intresse kring relationen mellan EU och dess medborgare, framförallt efter Brexit. Jag har bl.a. undersökt fenomenet euroskepticism och vad som påverkar just EU-medborgares syn/relation till EU i ett av mina universitetsarbeten.

Som ni ser har jag svårt att begränsa mitt intresse, jag tycker att allt är intressant på något vis. Men om jag är tvungen att peka ut några hjärtefrågor skulle jag säga: miljö, säkerhet och det globala till det lokala perspektivet/relationen EU till medborgaren.

Tina: Sedan jag började studera på universitetet har demokratiseringsprocesser varit något som jag funnit intressant att följa. Inte bara i Europa, utan även globalt. Jag tycker det är fantastiskt att ett samarbete som EU många gånger skapat en push för ett land att ta ett steg närmre demokratin och de grundläggande värderingarna som EU har för att de ska kunna få vara med i gemenskapen. Samtidigt är det intressant att se varför vissa kandidatländer bara blir just ett kandidatland och var utmaningarna för dessa ligger.

Det finns så många EU-frågor som jag kan tycka är intressanta att följa, men de som just nu är viktigast och intressantast för mig är miljöfrågorna och hur vi alla i EU kan hjälpas åt att uppnå de målen som är satta för att gå en bättre framtid till mötes. Där tror jag att vårt samarbete inom EU kommer bli enormt viktigt, både nu och framöver.

Vad tror du att du får med dig från att arbeta på Europa Direkt Sydskåne?

Jonna: Jag hade och har många förväntningar på min tid som praktikant här. Framförallt förväntar jag mig en rolig praktik med varierande uppgifter som utmanar mina kunskaper och färdigheter. Det jag framförallt såg fram mot med denna praktik var mötet med ungdomar och andra medborgare. Även att få se relationen EU har till medborgaren på nära håll är något jag tar med mig. Det skadar inte heller att få mer praktisk och administrativ erfarenhet för det kommande arbetslivet!

Tina: Jag har länge velat jobba på ett Europa direkt kontor eftersom jag vill komma närmre EU:s arbete på den lokala och regionala nivån. Det verkar vara en dynamisk arbetsplats där jag får möjlighet att utveckla en rad olika färdigheter genom varierande arbetsuppgifter. Ett stort plus för mig är möjligheten att få komma ut utanför kontoret och träffa nya människor, exempelvis genom föreläsningar på skolor.

Allting på universitetet är så fokuserat på teoretisk kunskap och väldigt lite ligger kring det praktiska. Under praktiken kommer jag definitivt få med mig en hel del praktisk kunskap och en förståelse för hur en kan ta ner något så komplext som EU, och göra det till något greppbart för alla möjliga målgrupper. Vad jag förstått hittills är rätt typ av kommunikation och upplägg till varje målgrupp av stor betydelse för att få fram och nå ut med budskapet. EU kan hjälpa oss alla på så många sätt, och det är roligt att vara delaktig och informera andra om de möjligheter som EU erbjuder!