Nyrups Naturhotell – vägen till pengarna

Denna sommar intervjuar Europa Direkt Sydskåne olika lokala projekt i Skåne om deras verksamhet och hur de har stöttats gällande finansiering. Detta som en del av konceptet ”Vägen till pengarna” som vi gör tillsammans med Innovationscenter för landsbygden. Ett av de spännande projekten vi vill lyfta upp är Nyrups Naturhotell!

Nyrups Naturhotell utanför Höör är en mötesplats i skogen där den svenska och skandinaviska naturen kan upplevas på ett genuint sätt.

”Jag ser Nyrups Naturhotell som det långsamma hotellet”, säger Camilla Jönsson som grundat hotellet tillsammans med Cecilia Timner.

Bakgrunden till Nyrups Naturhotell är att Camilla grundade Robusta Äventyr 2012 för att erbjuda upplevelser som lockar ut gäster i skogen och får dem att uppleva eld, gemenskap, äkta råvaror och en genuin naturnärvaro. Det erbjöd hon t.ex. i form av olika former av utomhusmatlagning. Parallellt startade Cecilia Nyrups Osteria där hon tillverkade blåmögelost och arrangerade ostpromenader – dvs. guidade turer med smakprovning av ost och delikatesser.

”Jag tänkte att mat ute och ost ute är ju lite samma sak, så vi bestämde oss för att dricka kaffe. Det hela resulterade att vi uppfann Nyrups Naturhotell”, säger Camilla.

Signumet för hotellet är “Naturnära. På riktigt” och syftet är att ge gästerna en helhetsupplevelse av svensk natur i en balansgång mellan bekvämt och utomhus – t.ex. genom yllehyddorna som gästerna sover i.

Verksamheten finansierades först genom grundbidraget ”Väx med skogen” från Skogsstyrelsen i början på 2010-talet. Finansieringen på 400,000 SEK räckte till att komma igång med hotellet tillsammans med väldigt mycket arbetstid från grundarna. Tack vare bidraget behövde grundarna inte ta egna lån för att starta sin verksamhet. I övrigt är de finansierade av intäkter.

”Lärdomar vi fått genom att bygga upp vår verksamhet är att vara oerhört noga med att utgå från gästupplevelsen. Dessutom är det superviktigt att vara riktigt envis och hålla fast vid de goda idéerna man har, även om startsträckorna ofta är långa!”, säger Camilla.

Mål för verksamheten är att fortsätta utveckla Nyrups Naturhotell till en plats som gäster gärna väljer för mer än två nätter. ”Vi vill alltså inte växa i ‘ny’ volym eller fler antal ankomster utan fylla gästernas vistelse på ett sätt där stillheten, närvaron och gemenskapen är viktiga hörnstenar. På så sätt tror vi att vi kan få dem att stanna ännu längre. Vi hoppas kunna erbjuda en ny unik sinnesupplevelse här i höst som kommer att bli ett fint komplement för de gäster som stannar fler nätter”, avslutar Camilla.

Läs mer på: www.naturhotell.se


EU-finansiering kan vara aktuellt att söka för näringsliv, organisationer, kommuner eller projekt. Kika gärna in på vår sida om “EU-finansiering” där vi samlar länkar, artiklar med goda lokala exempel och tipsar om möjligheter för olika aktörer. Här hittar du även information om webbinarium-serien för näringsliv, ”Vägen till pengarna”, som vi sänder tillsammans med Innovationscenter för landsbygden.