Se vår distanskonferens om hur du kan påverka politik och lagar i EU!

Se hela konferensen här!

Förra veckan hade Europa Direkt Sydskåne besök av tre experter från EU-kommissionen och två Europaparlamentariker. Det var ett helt digitalt event om hur du som EU-medborgare kan påverka politik och lagar i EU. Det blev en mycket lyckad distanskonferens med intressanta talare och bra frågor från tittarna som ställdes via en chat.

Först ut var Gaetane Ricard Nihoul, biträdande enhetschef för Konferensen om Europas framtid. Konferensen har i uppdrag att diskutera fram de värderingar och mål som EU ska ha i framtiden. Därefter var det Adriana-Nicoleta Mungiu Patrascus tur. Adriana arbetar som Policy Officer för det Europeiska medborgarinitiativet, ett initiativ som gör det möjligt för minst en miljon medborgare att gå samman genom namninsamling och kräva framtida lagförslag eller justeringar från kommissionen. Sist ut av experterna var Nikolaos Archontas, Policy Officer för EU:s samråd. Detta instrument låter medborgarna få lämna sina synpunkter på nya och befintliga lagar och initiativ. Vill du veta ännu mer om Samråd kan du se en film på Svenska här >>

Efter de tre experternas presentationer var det dags för de två deltagande Europaparlamentarikerna*. Malin Björk (V) och Jakop Dalunde (MP) gav sin syn på EU och demokrati. Båda två ansåg att parlamentet, den folkvalda delen av EU, borde få en större roll i lagstiftningar och att pengar borde spenderas mer effektivt inom unionen. Fler instrument borde inte införas utan högre krav borde ställas på medlemsländer att agera demokratiskt och öppet, sa Malin Björk. Under distanskonferens kunde publiken ställa frågor till talarna. Några av de frågor som dök upp handlade om framtida hot mot direktdemokrati, sänkt röstålder, och vad som kan göras för att skydda vår demokrati.

Konferensen hölls på både svenska och engelska beroende på talare.

*Alla parti var inbjudna att delta