Standardiserade laddare för ekonomin, miljön och hemfriden

Nya lagförslag inom EU påverkar din vardag. Ett sådant är EU-kommissionen nya förslag om att standardisera laddare. Säkert har du någon gång behövt ladda en elektrisk pryl och hittat flera laddare – fast inte just den du behöver. Nu kan det bli ett slut på detta.

Utöver att det nya förslaget kan leda till mindre irritation i våra hem kan det även spara oss konsumenter 250 miljoner euro per år – och minska det elektroniska avfallet med nästan tusen ton årligen!

Vad innebär det nya förslaget rent praktiskt?

  • Elektroniska produkter som berörs är tex. smartphones, läsplattor, kameror, hörlurar, bärbara högtalare och handhållna videospelskonsoler.
  • Elektroniska produkter får en harmoniserad laddningsport (USB-C)
  • Oavsett vilken sladd du använder har de en harmonised snabbladdningsteknik
  • Köp bara så många laddare du behöver, laddare säljs separat.
  • Bättre information om laddningen till konsumenten.

På sidan Europaportalen uttalade sig svenske EU-parlamentariker Erik Bergkvist (S) i frågan. Han välkomnar förslaget och sa bland annat så här: ”I och med att marknaden inte löst detta själv är det bra att vi från EU-håll kan påskynda utvecklingen. Det skulle gynna både användare och miljön”. I samma artikel uttalade sig EU:s inre marknadskommissionär Thierry Breton, liberal, så här: ”Med vårt förslag kommer de europeiska konsumenterna att kunna använda en enda laddare till alla sina bärbara elektroniska produkter. Det är ett viktigt steg för att öka bekvämligheten och minska avfallet”. Läs artikeln i sin helhet här: Laddletandet kan få ett slut i EU | Nyhetssajten Europaportalen

Vad händer nu?
Som vanligt när en lag ska beslutas inom EU ska förslaget från EU-kommissionen först behandlas av Europaparlamentet och rådet. Från det att förslaget antas kommer industrin att få 24 månader på sig att göra nödvändiga anpassningar.

Läs mer i pressmeddelandet från EU-kommissionen >> (Kommissionen föreslår en kompatibel laddare för elektroniska produkter (europa.eu))

Vad tycker du om förslaget? Maila oss gärna dina synpunkter på: europadirekt@sjobo.se

Fakta i inlägg baserat på information från EU-kommissionen och citat från Europaportalen