Tips om energieffektivisering på Sjöbo kommunhus

Idag fick Sjöbo kommunhus besök av föreläsaren och energiexperten Lars Andrén. Det blev även info om RE:powerEU. I publiken fanns såväl företagare som fastighetsägare och lokalpolitiker. Det blev en uppskattad föreläsning med bra diskussion och många frågor.

Innan Lars tog ordet berättade Viktoria Skarler, Verksamhetsledare på Europa Direkt Sydskåne, om RE:powerEU. En plan som bland annat lett till ett minskat beroende av ryska fossila bränslen, minskad energiförbrukning med nästan 20% och fördubblad utbyggnad av förnybar energi inom EU.

I Sverige producerar vi mycket energi (170 TWh under 2022). Men trots detta blir det brist när efterfrågan går upp. Därför behöver vi skapa en trygghet i systemet så att det finns effekt när det behövs.

Enligt Lars behöver arbetet med att energieffektivisera vara långsiktigt. Något som kan vara en utmaning för företag. Vi behöver funder över hur vi använder energi, när vi använder den och hur kan vi effektivisera. Utöver argumentet att spara pengar handlar det om att skapa ett mera hållbart samhälle.

3 tips för att energieffektivisera

  1. Att mäta är att veta. Det man inte känner till kan man inte förändra. Titta på din verksamhet och se var din stora energiförbrukning ligger. Fundera sedan i nästa steg på hur du kan effektivisera mest där du förbrukar mest. Tex om du driver ett B&B och har hög förbrukning av varmvatten kan det vara värt att investera i energisparande duschmunstycke.
  2. Tänk till när du ska investera. När du ska investera fundera över relationen mellan effekt och tid – titta på energimärkningen. Tex. om du väljer mellan olika kylskåp som står på dygnet runt kan energiförbrukningen skilja sig mycket åt.
  3. Ändra vanor går snabbt och kostar ofta inget. Fundera över sådant du gör dagligen i ditt hem eller din verksamhet. Vilka vanor kan du förändra? Kan du ha lägre värme i vissa rum, släcka ner lampor i vissa utrymmen eller vädra kortare tid.

Lars berättade även om att investera i solceller. Här kommer lite tips:

  • Tänk system när du investerar i solceller. Fundera om det är aktuellt med tex. en laddstolpe eller batteri i samband med att du skaffar solceller.
  • Planera innan. Gör en checklista och ta in offert från olika leverantörer. Studera garantivillkoren noga och titta på: Kolla elföretaget – En tjänst från Elsäkerhetsverket (elsakerhetsverket.se)
  • Innan du kör igång. Stäm av din planering med ditt försäkringsbolag.
  • Se till att slutbesiktiga installationen med hjälp av en oberoende besiktningsaktör.
  • Har du mark du inte använder? Då kan det vara aktuellt att arrendera ut mark till solcellsparker. Det kan även vara aktuellt att kombinera solceller och bete eller solceller och odling.

Evenemanget var finansierat av Europa Direkt Sydskåne, Interreg-projektet Energy Equilibrium, Sjöbo Tillväxtavdelning och Tomelilla Tillväxtavdelning.