Under våren träffar Europa Direkt Sydskåne elever – på nätet

Bild på student som tittar på en onlinekurs

Europa Direkt har fått uppdraget av kommunen och EU-kommissionen att stötta lärare i deras demokratiundervisning. Vi har därför tagit fram en föreläsningsserie och rollspel kring EU och demokrati för alla 9:or och gymnasieskolor i Sydskåne.

När Covid-19 pandemin kom digitaliserade vi vår föreläsningsserie och ersatte rollspel med interaktiva frågestunder. Detta för att kunna erbjuda EU-kunskap till alla unga som under våren arbetar hemifrån på distans. Vi är nu mycket glada att få höra hur uppskattad vår digitala föreläsningsserie har blivit!

Vi passade på att fråga några deltagare vad de tyckte om föreläsningen och vad de hade lärt sig.

Bild på student som tittar på en onlinekurs

”Jag tycker att föreläsningen var intressant och bra att lyssna på! Den var övergripande  om EU och även om man hade lite koll på vad det var innan så fick man ändå någon ny fakta med sig! Jag visste inte att EU gjorde så mycket för unga och att vi kan engagera  oss så pass mycket som du visade att vi kan! Jag hade inte så bra koll på  vad de olika parterna gjorde i EU, kommissionen, parlamentet och ministerrådet, det fick jag en klarare bild av nu. Jag tyckte det var intressant att du tog upp frågor som diskuteras i EU idag och även med viruset! Bra och övergripande presentation och även några klipp så att det blev en brytning mellan kapitlen!” säger Wilma Evald, elev från Ystad Gymnasium.

Föreläsningen innehåller ämnen som EU-rättigheter, lagstiftningsprocess samt finansieringsmöjligheter för ungdomar till studier, praktik och arbete via EU-initiativ.

Bild på student som tittar på en onlinekurs

Så här säger en annan student, Olle Gustafsson som går på Ystad Gymnasium: ”Jag tyckte att föreläsningen var intressant för att jag fick veta vilka möjligheter jag har tack vare att Sverige är med. T.ex frirörlighet, studerande och idrottande i andra EU länder. Och hur de politiska blocken inom EU parlamentet är uppdelade.”

En av lärarna som var med och lyssnade var Jan Artursson från Ystads gymnasium. Han sa så här: “Föreläsningen belyste på ett väldigt bra sätt varför EU finns och hur besluten fattas i EU. Dessutom var det trevligt att se ansiktena på dem som representerar Sverige i parlamentet.”

Efter att utbildningen genomförs med en klass skickar vi ut en utvärdering för att se om något kan bli bättre och få feedback. Ett par anonyma röster sa så här: ”Det är inte lätt att fånga högstadieelever (jag har åk 7-9!), men det fungerade riktigt bra!” ”En ögonöppnare för mina elever!”

Vill du också att din klass ska få lära sig mer om EU? Då är du varmt välkommen att höra av dig för att boka in en föreläsning! Kontakta Johanna Weitekamp, assistent på Europa Direkt Sydskåne, som tar emot bokningar och svarar på eventuella frågor.

Kontakt Johanna Weitekamp:
+46-73-699 65 32
europadirekt@sjobo.se