Succé för ungt språkfirande i Ystads gamla rådhus!

I måndags genljöd Ystads gamla rådhus av unga röster. Det var sång, poesi, noveller och olika europeiska språk som lyfte mot kristallkronorna när drygt 170 niondeklassare firade Europeiska språkdagen tillsammans med Europa Direkt Sydskåne.

Språk är en viktig del av vår kultur. Den gör att vi kan förstå varandra, dela våra åsikter och utöva kulturella uttryck. Varje år firas den Europeiska språkdagen och detta året blev det storfirande i Ystad den 26/9.

”Att lyfta möjligheterna med att vara en del av EU för unga är en av våra viktiga uppgifter i regionen. Att inspirera kring att studera utomlands, volontärarbeta och att söka finansiering för lokala projekt. Det blev ett härligt evenemang och ungdomarna var verkligen intresserade och öppna för alla dagens aktiviteter i språkets tecken”, säger Lia Sandberg, Verksamhetsledare Europa Direkt Sydskåne.

De unga besökarna fick lyssna på Frida Green, en Ystad-tös med fantastisk röst. Hon framförde flera kända låtar och såväl unga som vuxna sjöng med och dansade. Frida blev känd genom sin medverkan i Talang och har sedan dess deltagit i Melodifestivalen.

 

Att skriva poesi kan ibland kännas svårt. Men det hindrade inte de unga från att kasta sig över aktiviteten cut-up-poetry. De klippte ut ord från låt-texter och dikter – på olika språk. Klistrade ihop dem till egna dikter och satte fast illustrationer och ritade för att utsmycka sin poesi.

De interaktiva språkstationerna blev en succé! Vi hade bjudit dit ett antal unga universitetsstuderande som studerar i Skåne, men är födda och uppvuxna i andra Europeiska länder. De blev språkambassadörer för engelska, tyska, slovenska och bulgariska. Vid varje station fanns en stor plastback fylld av prylar – allt från leksaksdjur till frukter och bestick. Språkambassadörerna uppmanade sedan de unga besökarna att plocka upp rätt sak efter att de beskrivit det på sitt språk. Vissa av våra ambassadörer blev även utmanade av niondeklassarna som beskrev saker på svenska och bad dem plocka upp rätt föremål.

Så här sa en av ambassadörerna. “Your event at the European Day of Language was so much fun! At the language station I spoke German to the students and played the language game with them. They were very interested and engaged in the game, which was fun for me! The students did well at my stations, a few knew German or similar languages so they could easily find the right item! All the students tried their best and eventually won a piece of chocolate.”

Självklart serverades det rejält med go-fika från ett lokalt bageri. Det blev tomma fat efter att tonåringarna svept genom Blå salongen. Vinnarna i språk-tipsrundan fick ta med sig t-shirts med olika europeiska språk. Genom digitala stationer fick de unga såväl testa olika spel för att lära sig mer om Europa och EU som att höja sina egna röster kring framtiden. Via en dator kunde de spela in hur de tycker att framtidens Europa ska se ut. Via EU-kommissionens röstplattform kan unga spela in sina visioner för framtiden. Dessa lyssnas sedan av och blir till underlag för framtida beslut inom EU.

”Att lyssna på ungas vision för framtiden är viktigt. De har massor av bra saker att säga, och det handlar om deras egen framtid som ska formas. Vi uppmuntrar unga från Sydöstra Skåne att lyfta sin röst, detta event var ett sätt. Vi kommer även att besöka klasser i Sjöbo, Tomelilla, Ystad och Simrishamn under hösten med våra olika föreläsningar kring möjligheter för unga i regionen”, säger Anton Sterner, Europa Direkt Sydskåne.

På plats fanns även Lilly Olsson, vinnaren i vår novelltävling för unga – #YoungVoices4Europe, för att läsa högt ur sin text. Lillys fina novell  ”Ur en ängels perspektiv” gav henne ett par AirPods som pris och massor av jubel och applåder från den unga publiken.

Dagen blev ett levande bevis på vilken kraft språket har, som brygga mellan olika kulturer och som glädjeskapare. De unga besökarna fick på ett roligt sätt ta del av språk och kultur samt själva bjudas in till att skapa och att höja sin röst. Roligt även att Ystads Allehanda ville vara med och visa upp de ungas engagemang: Niondeklassare diktade och firade språkdagen (ystadsallehanda.se)

Vi hoppas att våra unga besökare hade en lika fantastisk eftermiddag som vi och vi ser redan fram emot nästa års firande.