Covid19-vaccin kan bli tillgängligt i början av nästa år

Spruta mot en vit bakgrund

Sveriges regering har beslutat att gå med i det avtal som EU har tecknat med Pfizer/BioNtech, vars vaccin för covid-19 uppges ha en 95 % effekt. Avtalet gäller under förutsättningen att vaccinet visar sig vara användbart. EU vill garantera att man inte köper på sig ett ickefungerande vaccin eller har för allvarliga bieffekter.

Genom EU-avtalet med Pfizer/BioNtech har 4,5 miljoner doser av vaccinet säkrats. Sverige har även ingått i EU-gemensamma avtal med AstraZeneca och Janssen Pharmaceutica NV. Om de också blir godkända för användande så skulle det innebära att vaccin för hela Sveriges befolkning har säkrats.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen sa under gårdagen att om allt fortlöper utan problem, så uppskattas första dosen kunna göras innan nyår. Hon understryker dock att det inte innebär att massproduktion är tillgänglig på direkten. Utan det handlar om låga antal till en början, främst riktat mot riskgrupper.

De två vaccinen som är aktuella enligt von der Leyen är de som tagits fram av Pfizer/BioNtech och Moderna. Avtalet med det sistnämnda är fortfarande under förhandling.

Så i Sverige kan vi förhoppningsvis vänta oss de första doserna i början av nästa år. Tidigare under hösten skrev vi om EU:s åtgärder för covid19-pandemin, du kan läsa om det här.