Europa Direkt Sydskåne önskar en trevlig sommar och bjuder på en tillbakablick av året som gått!

Sommaren är i full gång. Vissa dagar har sol och andra regn, oavsett är det härligt med semester som har börjat – eller finns runt hörnet. Vi på Europa Direkt Sydskåne vill önska er alla en riktigt glad sommar. Vi vill även passa på att tacka alla som har deltagit i våra evenemang under våren.

Pandemin har fortsatt även under 2021 vilket gjort att flera evenemang blivit digitala. Något som gjort att vi haft möjlighet att nå ut till ännu fler. Självklart är vi även glada över de tillfällen då vi faktiskt haft tillfället att få komma ut och träffa människor vid fysiska evenemang, om än på armlängds avstånd.

Här är några av årets händelser som vi ser tillbaka på med glädje. Missade du att besöka någon av dem? Du kan se vissa av dem i hängmattan i sommar!

Per Grankvist
VVV Media Styrelse, Per Grankvist. Foto Anna Hållams

Inspirationsföreläsning med Per Grankvist
Året startade med en spännande föreläsning av Per Grankvist på temat ”Från noll till 20 000 följare på hundra dagar”. På ett fängslande och roligt sätt berättade Per om sin lyckade resa på sociala medier och vad andra kan göra för att koka ned komplexa politiska frågor och skapa engagemang. Här hittar du lite lärdomar från föreläsningen: Vad vi tar med oss från Per Grankvist – Europa Direkt Sydskåne (europadirektsydskane.se)

 

Webbinarium om EU:s återhämtningsfond

Under april månad arrangerade vi tillsammans med två andra Europa Direkt-kontor i Skåne ett webbinarium om EU:s återhämtningsfond. Vi informerade om hur våra kommuner och organisationer kan använda sig av återhämtningsfonden som är EU:s plan för att starta upp ekonomin igen efter pandemin. Medverkade gjorde bland annat Christian Danielsson, chef för EU-kommissionen i Sverige och Christian Lindell från Region Skåne.

Webbsänt seminarium om resande och tågkärlek med Per J Andersson


Den formidabla resenären, och medgrundaren till resetidningen Vagabond, Per J Andersson stod för ett inspirerande samtal om resande. Tåget som resemedel var på agendan och Per tipsade om de bästa tågturerna och delade med sig av sina bästa upplevelser. Detta år är Europeiska Järnvägsåret som vi kopplade till det givande seminariet. Vi hoppas att kunna släcka vår resetörst igen när läget återgått till det normala. Se seminariet här: Hållbart resande och tågkärlek! Europa Direkt Sydskåne sänder live med Vagabonds grundare. – YouTube

Vägen till pengarna


Det första webbinariet i serien ”Vägen till pengarna” gick av stapeln under det första halvåret! Serien uppmärksammar de finansieringsmöjligheter som företagare har och hur de ska gå tillväga för att söka stöd. Temat för den första delen var klimatet och deltagarna fick veta mer om ”klimatinvesteringsstöd”. Bl.a. deltog företag och verksamheter som berättade om hur de gått tillväga i sin ansökan.  Du kan se webbinariet här: Vägen till pengarna 1 – anordnat av Europa Direkt Sydskåne och Innovationscenter för landsbygden – YouTube
Serien är ett samarbete mellan Europa Direkt Sydskåne och Innovationscenter för landsbygden och fortsätter under hösten med andra teman. Håll utkik efter nästa del. Prenumerera på vår Youtubekanal så missar du inget framöver!

Firande av Europadagen – #Youngpoets4Europe


I samband med firandet av Europadagen, den 9 maj, lanserade vår egen estradpoesitävling där två unga kan vinna var sitt stipendium på 5000kr! Tävlingen är indelad i två tävlingskategorier: junior ung (13 – 17 år) och senior ung (18 – 25 år). Bidragen ska handla om Den Gröna Given eller Digitalisering. Du har fortfarande gott om tid att skicka in ditt bidrag! Läs mer på vår sida för tävlingen och se på filmen. #YoungPoets4Europe | Ditt EU

Föreläsningar, rådgivning och EU-stationer


Något av det roligaste med verksamheten hos Europa Direkt Sydskåne är att få komma ut och prata EU med kommuninvånarna. Vi har under året föreläst för bl.a. skolelever (främst digitalt), givit rådgivning och delat ut EU-info vid några av våra Europa Direkt-stationer runt om i sydöstra Skåne. Besökarna har till exempel bjudits på en lärorik tipsrunda om EU-möjligheter med fina priser.

Vi kommer att fortsätta att vara ute och träffa människor under augusti. Missa inte att komma och träffa den inspirerande, unge entreprenören och influeraren Emanuel Hansson. Han är med på vår Europa Direkt-station den 5 augusti, 15-16 (vi är på plats mellan 13-19), på Sövde badplats. Han bjuder på parkouruppvisning, prova på och svarar på frågor hur han lyckades få hundratusentals följare i sociala media och hur han lyckats som ung entreprenör. Hoppas att vi ses där och även på alla spännande evenemang som planeras under hösten. Håll utkik i kalendariet här på hemsidan.

Än en gång, ha en underbar sommar!

/Europa Direkt Sydskåne