Nu öppnar ansökan till Kreativa Europa! Vi ger dig tips innan ansökan

Bildkälla: Europeiska Unionen

Sitter du på en idé till ett kulturprojekt? Nu är ansökningsperioden öppen  för Kreativa Europa, som är EU:s organ för den kreativa och kulturella sektorn. Missa inte att ansöka om stöd! Sista ansökningsdag är 31 mars. 

Vem kan söka stödet och vad finns där för krav?

· Alla ansökningar bör fokusera på EU:s prioriteringar, som exempelvis jämställdhet, mångfald och hållbarhet. Förutom det är tanken att projekten inom Kreativa Europa ska bidra till ökat samarbete mellan kulturaktörer runt om i Europa.
· Minst tre organisationer ska ingå i projektet, så det är viktigt med samarbetspartners som vill uppnå samma sak med projektet som du. Kontakta oss om du vill ha hjälp att hitta samarbetspartners!
· Målet med projektet kan antingen vara att bidra till att kulturarbetare kan vara verksamma i fler länder runt om i Europa, eller ett mer innovativt projekt som syftar till att exempelvis lyfta fram unga talanger inom kultursektorn. Ett annat projekt kan vara något som bidrar till fler kulturjobb.

Vad kan mer vara bra att veta?

· Du behöver inte vara engagerad inom den kulturella sektorn idag, huvudsaken är att du har en bra idé och samarbetspartners att ansöka tillsammans med.
· Har du en idé men inga eller för få samarbetspartners? Du kan söka efter internationella samarbetspartners via Kulturrådets hemsida här eller kontakta oss på Europa Direkt Sydskåne.
· Du kan också vända dig till International Resource Office, IRO, som hjälper aktörer i regionen med att söka internationella samarbeten och stöd. Deras hemsida hittar du här

Var skickar jag min ansökan?

Ansökan skickas in via Europeiska kommissionens Funding & Tenders Portal.

Du kan se en instruktionsfilm om hur ansökningsportalen fungerar här

För att läsa mer om vad som är viktigt att tänka på innan ansökan, klicka här

Anmäl dig till webbinarium den 7 februari på Kulturrådets hemsida här

Vad finns där för projekt som tidigare fått stöd beviljat?

“Europe Beyond Access”, är ett exempel på ett tidigare projekt i Skåne som fått beviljat stöd. Det var ett initiativ ifrån Skånes Dansteater som handlade om att ge människor med funktionshinder chansen att utvecklas inom dans.
Tanja Mangalanayagam var projektledare.
– Vi var sju olika organisationer som genomförde projektet. Vi kände redan till varandra sedan tidigare, och hade samarbetat med ett Erasmus plus projekt, vilket underlättade för det här projektet.

Just samarbetet organisationerna emellan är något som Tanja menar är avgörande för att det ska bli ett lyckat projekt.
– Det är viktigt med en samsyn på vad man vill uppnå med projektet. Vi kände som sagt till våra samarbetspartners sedan innan, förutom Erasmus plus så kände vi också till varandra via konferenser och rundabordssamtal.

Skånes dansteater ansökte tre gånger och tredje gången gillt blev deras projektidé antagen.
– Det är också en bra grej, att även om man får avslag så får man tips och feedback i hur man kan utveckla projektet för att det ska bli antaget. När väl projektet drar igång är det mycket administrativt arbete man får vara förberedd på. Det gäller att ha organisationen på plats för att kunna hantera det. Samtidigt får det inte vara en stoppkloss med det administrativa! Våga ansök ändå, säger Tanja.

Med erfarenheten i ryggen från detta projekt kan Skånes dansteater kan tänka sig att dra igång fler EU-projekt i framtiden.
– Det är fantastiskt att driva EU-projekt! Man skaffar kunskap och utbyter kompetens med andra konstnärer, det är det roligaste, säger Tanja.

Bild från Fine Line, en del av projektet Europe Beyond Access.

Duett i koreografi av Roser López Espinosa

Dansare: Madeleine Månsson och Anna Borràs Picó

Foto: Tilo Stengel

Har du fler frågor?

Läs mer om programmet här

Lycka till!