Se hit alla företagare! Nu finns där ett EU-stöd för er som vill ha rådgivning om era immateriella tillgångar

Har du ett litet eller medelstort företag? Nu finns EU-bidrag för företagare att söka, där du kan få ersättning för en analys av ditt företags immateriella tillgångar.
Till sådana tillgångar räknas exempelvis företagets logotyp, kundregister, expertkunskap och affärsmodeller. En genomgång av företagets immateriella tillgångar kallas för IP Scan. För fler exempel på vad immateriella tillgångar är, se här
Ansök till europeiska myndigheten EUIPO och få sedan, via Patent- och registreringsverket, en rådgivare som tittar igenom dina tillgångar, och du får tips om hur du kan utveckla din företagsstrategi med hjälp av dina immateriella tillgångar. Om du redan har registrerat dessa sedan tidigare kan du få hjälp med hur du kan använda dem affärsmässigt.
Varför är det viktigt att registrera sina immateriella tillgångar?
– Att skydda sina immateriella tillgångar är ett viktigt verktyg för att skydda det man är bra på och vill tjäna pengar på som företag, säger Anna Lundqvist på Patent- och registreringsverket.
Vad innebär en IP Scan?
– Det innebär att man får kontakt med en expert på immateriella tillgångar och kollar igenom vilka tillgångar som kan finnas, för att sedan ta fram en strategi för att ta nästa steg i företaget, att registrera sitt varumärke, skydda eller se över sina avtal, eller vad det nu kan vara.
Hur kan en sådan strategi se ut?
– Det kan vara att tillsätta någon i företaget som ansvarar för de immateriella tillgångarna. En person som är insatt och kan ansvara för till exempel patentansökningar. Ofta går det bättre för företag som har koll på sådana här saker, det är viktigt att vara förberedd på vad man ska göra vid ett eventuellt varumärkesintrång och att ha med det i sin affärsstrategi.
Vad ska man tänka på om man vill söka det här bidraget? 
– Gör en IP Scan först och använd bidraget för detta år på att göra det, sedan om det kommer fram att man bör söka exempelvis ett varumärkesskydd kan man nyttja bidraget nästa år för att söka det. Då kan man se om det räcker med en svensk registrering, eller om en internationell passar bättre, beroende på vilken marknad företaget befinner sig på.
Har du några fler tips till företagare om immateriella tillgångar?
– Jag skulle tipsa om att först göra ett test på vår hemsida, testet kallas för Genomlysningen. Sedan beroende på vilket testsvar man får, så finns det vidare läsning om exempelvis upphovsrätt eller kundregister på vår hemsida. Ofta har företag fler tillgångar än vad de själva tror. Det behöver inte vara så krångligt heller, det är bara att höra av sig till oss på PRV om man undrar något, säger Anna Lundquist.
Det finns ett erbjudande där du får rabatt på avgiften om du ansöker om att registrera ditt varumärke, design eller patent via europeiska myndigheten EUIPO.
Ansökningsperioden är öppen mellan 10 januari till 16 december och det är först till kvarn gäller, så tveka inte om att ansöka!
Läs mer och ansök via länken här.