Julhälsning och en tillbakablick

Snart är det dags att gå på julledighet. Vi på Europa Direkt Sydskåne vill passa på att önska dig ett härligt firande! I denna artikel har vi tittat tillbaka på höstens aktiviteter. Tack till alla er som har deltagit! 

Under hösten  som gått har vi fortsatt att hålla i föreläsningar och workshops med unga i skolor runt om i våra kommuner. Detta för att lyfta såväl kunskap om EU och möjligheter för unga inom EU. Vi har streamat Ursula van der Leyens State of the Union tal på Ystad gymnasium där eleverna fick ställa frågor till experten och EU-forskaren Michel Anderlini från Malmö Universitet. Vi höll i ett stort event med hundratals elever för att fira europeiska språkdagen den 26 september på Nova Gymnasium i Simrishamn. Här korades även pristagarna i vår egen poesitävling #YoungVoices4Europe. Extra roligt att radio kom och intervjuade de unga deltagarna.

Vi samverkar i flera nätverk för att ge ytterligare kraft till lokal och hållbar tillväxt i Sydöstra Skåne så att det hörs hela vägen till Bryssel. Under hösten har vi träffat EU-strategiska nätverket, Östersjönätverket, Cross-Border nätverket, transnationell samverkan och samverkansnätverket för kommunerna i sydöstra Skåne och våra lokala främjarorganisationer

Som Europa Direktkontor ingår vi i ett större informationsnätverk och verkar som en länk mellan Bryssel och vårt lokalsamhälle där vårt politiska styre påverkas av EU:s beslut. Erik von Pistohlkors, chef för avdelningen för ekonomisk och politisk rapportering på EU-kommissionens kontor i Sverige, besökte oss i Sydöstra Skåne för att möta lokala politiker, kommunledning, tjänstepersoner samt presentation av skånska EU-initiativ.

Vi anordnade ett lunchseminarium om EU:s RePower plan och energieffektivisering.  Det var en uppskattad nätverkslunch med företagare, fastighetsägare, tjänstepersoner och lokalpolitiker. Det var många frågor som bidrog till goda diskussioner att föreläsaren Lars Andrén stannade 30 minuter längre och kommer gärna tillbaka till våren igen.

Europa Direkt Sydskåne anordnade för tredje året i rad Sydöstra Skånes EU-konferens om mänskliga rättigheter. Detta året livesände vi konferensen digitalt och tillsammans med Europaparlamentets kontor i Stockholm. Konferensen var kopplat till Sacharovpriset där pristagarna i år var Jina Mahsa Amini och rörelsen ”Kvinna, Liv, Frihet” i Iran. Vi vill lyfta frågor om mänskliga rättigheter högre upp på den politiska agendan då mänskliga rättigheter, demokrati och allas lika värde ifrågasätts både i Sverige och på flera håll i världen.

Nästa år är du välkommen till den fjärde omgången av Sydöstra Skånes EU-konferens för mänskliga rättigheter. Missade du EU-konferensen? Läs mer om konferensen och se den här >>

2024 kommer att bli ett spännande år med EU-val i juni. Håll utkik här på vår hemsida för att se vad som är på gång!