Sommarprat om vårens höjdpunkter och en spännande höst som väntar

Sommartider med sol, bad och sköna dagar! Europa Direkt Sydskåne har haft en intensiv vår där EU-valet genomsyrat verksamheten. Fast inte helt! Vi har haft massor med andra event. I detta inlägg finns en tillbakablick med höjdpunkter från året som gått.

Vi önskar alla en glad sommar och tackar er som deltagit på våra olika evenemang. Samtidigt vill vi passa på att tipsa om vad som händer i höst. 

Vårens höjdpunkter

EU-valet 2024

Den stora händelsen för detta året var utan tvekan EU-valet. Vi genomförde flera olika initiativ för att öka intresset och kunskapen om varför alla ska rösta. Mycket av vad som händer i Europa gör att demokrati och enighet är viktigare än någonsin. Vi har skrivit en artikel om valet och vad som händer nu.

Vi höll en stor EU-valfestival i Ystad. En dag som bjöd på både sol och spännande diskussioner, med ett öppningstal av Ystad kommunstyrelseordförande; Paula Nilsson. Alla de stora partierna var representerade i debatterna och även ett lokalt parti. Moderatorn och konferencier Cornelius Löfmark, komiker och musiker, ledde debatterna med både humor och fast hand. Besökarna fick även ta del av rundabordet samtal med lokala aktörer samt underhållning från musikframträdanden av elever från estetiska programmet vid Ystad gymnasium.

Eventet hamnade på Ystads Allehandas förstasida. Läs mer och se inspelning från eventet >>

Vi genomförde flera insatser under våren där vi lyfte EU-valet genom att medverka i Sjöbo direkt live och medverkade som talare i ett kvällsseminarium för Företagarna Österlen, Sjöbo, Tomelilla, Ystad och Skurup. När vi firade Europadagen på biblioteket i Ystad med tårta passade vi på att ha EU-valinfobord på Ystad gymnasium när de genomförde skolvalet. Vi blev även inbjudna att hålla ett föredrag om det stundande EU-valet för Ystad pensionärsråd. Vi hade även förmånen att besöka Mariavall kloster för att tala om EU-valet.

Dessutom var vi på alla gymnasieskolor i Ystad, Simrishamn, Tomelilla och Sjöbo och träffade förstagångsväljarna och höll föreläsning och workshop om EU-valet och vikten av demokrati.

Tips och inspiration kring finansiering

Du har väl inte missat att titta på våra webbinarium om finansiering? Under våren var det dags för det sjunde i raden och denna gång var temat Leadermetoden. Ett sätt för projekt som vill utveckla sin hemtrakt att hitta finansiering. Här kan du titta på sändningen  >>

Vår folder Sydöstra Skåne & EU

Om du inte redan har fått den här nytryckta foldern i din hand, gå till ditt bibliotek för ett exemplar. Eller ladda ner och läs den som PDF. Den lyfter hur EU och Sydöstra Skåne samverkar. Avslutningen i foldern är det vinnande bidraget från 2023 i vår poesi-challange #YoungVoices4Europe. Även under våren 2024 har vi arbetat med och spridit detta initiativ i vår kommuns skolor. Detta årets vinnare kommer att koras på Språkdagen i september.

Firande av Europadagen: EU(RO)-vision Day

Ingen lär ha missat att Malmö var värd för Eurovision Song Contest 2024. På detta heldagsevent samverkade vi med de andra Europa Direktkontoren i Skåne, EU-instutioner och Malmö Universitet för att fira Europadagen. Det blev en färgsprakande dag med seminarier, föreläsningar och kulturevenemang  för att fira freden och sammanhållningen i Europa. Läs mer >>

Tips för utlysningar inom digitalisering

Tillsammans med olika aktörer anordnade vi ett lunch-webbinarium för att uppmuntra våra kommuner att söka finansiering till projekt för digitalisering som en möjliggörare för omställning och mobilisering. Förutom tips om aktuella utlysningar blev det lärdomar från andra projekt. Läs mer >>

Konferens med intressanta spår kring kompetensförsörjning

I detta event uppmärksammande vi Europaåret för kompetens. Dagen bjöd på allt från goda exempel till olika möjligheter till att söka finansiering för projekt. Bland annat deltog Länsstyrelsen Skåne för att berätta om hur arbetar med en flexibel organisation för att kunna hantera tillfälliga uppdrag. Även Folkuniversitet deltog och berättade om arbetet med sin nya utbildning ”Verksamhetsutvecklare inom blå livsmedel”. Läs mer >>

Webbinarium om internationalisering med UHR och MUCF

I början av året höll vi i ett inspirerande webbinarium om hur våra skolor kan söka finansiering för internationalisering inom utbildnings- och fritidssektorn. Visste du att Ystad kommun fått projektbidrag på ca 10 miljoner kronor i form av Erasmus+ medel? Utöver talare från MUCF och Universitets- och högskolerådet fanns en lärare från Nova gymnasium på plats för att berätta om när hennes elever från Barn- och fritidsprogrammet praktiserade på Malta. Läs mer >>

En spännande höst väntar

Håll utkik här på vår hemsida för alla spännande event under hösten. Vi uppdaterar hela tiden vårt kalendarium. Redan den 26 september är det dags för Europeiska språkdagen. I vanlig ordning firar vi det med ett stort event med över 100 unga på plats. Det blir bland annat även en uppföljning på den uppskattade näringslivslunchen med Lars Andrén som pratar energieffektivisering, ErasmusDays, ett forum för omvärldsbevakning och lokal omställning och inte minst vår årliga konferens för mänskliga rättigheter! Så håll dig uppdaterad och surfa in på vår hemsida om mer information och kommande event.